2024. Július 17. szerda
Rejtett hibák -  Mi kell a térlátáshoz? -  Kígyózó sorok a mozipénztárakban
A nézettségi listákon taroló 3D-s Avatar című film kapcsán felmerült, hogy az ilyen technológiával vetített filmek károsak lehetnek a szem számára. Szakértők szerint azonban egészséges látókészséggel és ún. két szemes együttlátással nem okozhat problémát az ilyen filmek megnézése.

Egyre elterjedtebb technikai újítás a mozivásznakon a 3D alkalmazása, ami számos találgatásnak ad táptalajt. Tajvanon egy 42 éves férfi az Avatar vetítése közben szélütést kapott, nem sokkal később pedig meghalt az agyában képződött vérrög miatt. Halálát orvosa a 3D-s játékfilmmel is összefüggésbe hozta. Sokan vannak, akik szintén rossz hatást tulajdonítanak a 3D-nek, és be sem ülnek ilyen előadásra; mások nem értik miért fáj a szemük és fejük a vetítőteremből kifelé jövet.

3D, film, térlátás

Rejtett hibák

„A térlátás az ember sajátja. Ehhez azonban egészséges látás szükséges. Ha ez nincs, nincs térlátás sem” – kezdte Dr. Sebestyén Ibolya szemész szakorvos a Medipressnek adott válaszában. Elmondta: „a 3D-ben készült filmek pedig épp az emberek térlátását célozzák meg technológiájukkal. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy nem rendelkeznek ezzel, a 3D-s mozizáshoz elengedhetetlen képességgel, melynek megléte vagy hiánya már kisgyermekkorban eldől”. Hozzátette: „rendszeres vizsgálattal mérhető és javítható a gyerekek térlátása, megelőzhetőek a későbbi szemproblémák is”.

Mi kell a térlátáshoz?

Az ember térlátása a minimális eltolódás elvén alapul. Ezzel az eltolódással, úgynevezett diszparációval jön létre a kép az ideghártyán és segít a mélylátás kialakításában. Ha ez megvan, akkor már mindenki el tud igazodni a térben, a filmnézéshez sem kell különösebb erőlködés.

„Sok ember esetében azonban nem beszélhetünk normális binokuláris, azaz két szemes együttlátásról sem. Ez kancsalságban, vagy a két szem erősségének különbségében mutatkozhat meg. Ha valakinél ezek a tünetek állnak fenn, nagy a valószínűsége, hogy a térlátása sem működik megfelelően. Mégis, ha már mozijegyet váltott, élvezni is akarja annak minden pillanatát, ezért jobban fókuszál a vászonra, erőlködik a mozinézés ideje alatt”. A doktornő elmondása alapján ez a fajta megerőltetés vezet a szem és az agy gyors kifáradásához. Ez az oka annak is, hogy sokan szédülésre, hányingerre, zavart látásra és könnyezésre panaszkodnak egy 3D film végén.

Kígyózó sorok a mozipénztárakban

Egyre több embert vonz a mozikba a napról napra népszerűbb 3D-s technológia a síkképernyős televíziók és számítógép-monitorok elől. Magyarországon is rekordnézettséggel számol például az Avatar, de folyamatosan kerülnek le a gyártószalagról további 3D-s animációs kópiák is.

„Eddig nem kaptunk semmilyen visszajelzést arról, hogy bárkinek egészségügyi gondja lett volna az Avatar közben, vagy a vetítés után” – jelentette ki Márton Szabolcs, a Palace Cinemas Westend mozi felügyeleti vezetője. Hozzátette, „a filmet vetítik síkképernyős változatban is, mert sokan előítéletesek, ami a digitális technológia élettani hatásait illeti”. Márton mégis úgy véli: „ha valakinél olyan súlyos komplikációk lépnek fel, mint a például a tajvani férfi esetében, azért nem csak a 3D okolható, hanem csak valamilyen kísérő betegséggel együtt válthat ki ilyen szélsőséges következményeket”.

Dr. Sebestyén Ibolya elmondása szerint  „a 3D önmagában valóban nem okozhat bajt egy egészséges, minimum 70 százalékos látókészséggel rendelkező ember esetében. Ha mégis felmerül, érdemes szakemberhez fordulni, mert más egészségügyi problémák állhatnak a háttérben”.


Forrás: Medipress
2010. 01. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés