2024. Július 18. csütörtök
A legfrissebb kutatás szerint az Omega-3 zsírsavak 12 hétig tartó szedése a kezelést követően akár 7 évig is csökkentheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

Az ausztrál kutatók szerint a halolajat fogyasztó kamaszok és fiatal felnőttek rendkívüli mértékben csökkenthetik a pszichiátriai rendellenességek rájuk leselkedő kockázatát. A Melbourne-i Egyetem kutatói azt állítják, hogy nincs olyan orvosi beavatkozás, a pszichiátriai gyógyszereket is beleértve, amely ilyen hosszú ideig és ilyen nagymértékben csökkentené a kockázatot a kezelés leállítását követően. Ráadásul az antipszichotikus szerek általában súlyos mellékhatásokkal, például hízással és nemi zavarokkal is járnak, míg az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó pirulák semmilyen ismert mellékhatást nem okoznak. Ezek a zsírsavak természetes módon a lazacban, a makrélában, a szardíniában és más olajos halakban találhatók meg nagy mennyiségben. Azt már korábban kimutatták, hogy sokféle jótékony egészségügyi hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, többek között védenek a szívbetegség és a daganatos megbetegedések ellen. Az ausztrál kutatók a Nature Communications szaklapban közzétett tanulmányukhoz 41 olyan fiatalban vizsgálták az Omega-3 zsírsavak hatásait, akik a skizofrénia magas kockázatának voltak kitéve. Az alanyok 12 hétig szedtek omega 3 tartalmú étrendkiegészítőt. A pirulákat szedők többsége az utánkövetés során – a kezelést követő közel 7 évig – nem mutatott semmilyen súlyos funkcionális zavart, és többé nem tapasztalta a pszichózis kialakulására utaló figyelmeztető jeleket.

A skizofrénia jellemzően kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az érintettek többségében fokozatosan különböző klinikailag szignifikáns jelek és tünetek mutatkoznak. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy összefüggés lehet az Omega-3 és Omega-6 politelítetlen zsírsavak hiánya és több pszichiátriai rendellenesség kialakulása között, és több kísérletből is az derült ki, hogy az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítők szedésével csökkenthetők a pszichotikus tünetek. Az új kutatás most a 81 résztvevőből 71-ben a beavatkozás hosszabb távú hatékonyságát is kimutatta a 6,7 éves utánkövetés során. Kiderült, hogy az Omega-3 csoport 9,8 százalékában alakult ki pszichózis, míg a placebo csoport tagjainak 40 százalékában fejlődött ki a betegség. Ráadásul a placebo csoport tagjaiban gyorsabban is alakult ki a pszichózis, és más pszichiátriai rendellenességek átlagos gyakorisága is magasabbnak mutatkozott.


Forrás: Medipress
2015. 08. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés