2024. Október 10. csütörtök
Ha a gyerekeinknek több zöldséget adunk, nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem elégedettebbek is - derült ki a Cornell Egyetem új tanulmányából.

A legtöbb szülő tudja, hogy a zöldségek egészségesek, Amerikában mégis csak 23 százalékuk ad belőlük a vacsorához - mondta  Brian Wansink, a tanulmány vezető szerzője. - Ez azt jelenti, hogy olyan új motivációkat kell találnunk, amelyek arra ösztönzik a szülőket, hogy nagyobb arányban adjanak zöldséget az étkezések során. Ha a szülők tisztában lennének azzal, hogy a zöldségek finomabbá teszik ételeiket és ezzel hősiesebbnek mutathatják erőfeszítéseiket, talán több kedvük lesz az ilyen ételek elkészítéséhez.

A kutatásba 500 anyát vontak be, akiknek legalább két olyan 18 éven aluli gyermekük volt, akik velük is éltek. A kutatók először felmérték a nők személyiségét, akik vagy főztek otthon, vagy nem. Ezután megkérték a résztvevők gyermekeit, hogy kóstoljanak meg négy különböző ételt, amelyekben volt zöldség, vagy éppenséggel nem volt. A gyerekeknek ezután az étel alapján jellemezniük kellett a személyt, aki főzött, majd saját kedvenc zöldségüket és kedvenc elkészítési módját is el kellett árulniuk. Az eredmények arra utaltak, hogy a zöldségek erőteljes szerepet játszottak a kóstolás megítélésekor, mivel úgy tűnt, hogy javították a teljes étkezés élvezetét. A gyerekek ugyanis pozitívabban írták le azoknak az ételeknek a szakácsait, akik zöldséget is használtak. A kutatók emellett azt is megállapították, hogy a kicsik kedvenc zöldsége életkorral változik, ezért azt javasolják a szülőknek, hogy kísérletezzenek bátran az ételekkel, és adjanak különböző zöldségeket gyermekeiknek. A tanulmány a Public Health Nutrition oldalain jelent meg.


Forrás: Medipress
2012. 11. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés