Összesen 14-féle gyümölcs és 26-féle zöldség – köztük friss, konzerv és szárított termékek – fogyasztásának hatását vizsgálták a holland országos népegészségügyi intézet munkatársai egy nagyszabású európai felmérés keretében 450 ezer ember, köztük 1600 tüdőrákkal diagnosztizált páciens esetében.
Dr. H. Bas Bueno-de-Mesquita és munkatársai szerint a minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása kedvezően hatott a dohányosoknál a tüdőrák egyik típusa, a laphámsejtes tüdőkarcinóma rizikójára, ugyanakkor a mennyiségnél fontosabbnak bizonyult a változatosság, azaz hogy minél többfélét fogyasszunk belőlük.
A zöldségek és gyümölcsök rengeteg, egymástól különböző bioaktív vegyületet tartalmaznak, ezért a változatosság hozzásegítheti fogyasztóikat ahhoz, hogy minél többféle ilyen előnyös hatású anyagot vegyenek magukhoz – olvasható a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban.