Csak az Egyesült Államokban jelenleg 3 millió ember küzd zöldhályoggal. A probléma a szakemberek szerint a zöldségek bőséges fogyasztásával megelőzhető lenne, mivel a nitrátban gazdag étrend jótékony hatással van a vérkeringés mellett a szem optikai idegeire is.
“A leveles zöldek rendszeres fogyasztása a kutatások szerint 30 százalékkal csökkentik a zöldhályog kialakulásának esélyét. A spenót, a karalábé és a saláta ezért egészséges. A zöldhályog vezető ok a vakság kialakulásához vezető úton 60 éves kor fölött” – olvashatjuk a JAMA Opthalmology című szaklapban publikált friss kutatásban.
A zöldhályog kialakulása során felbomlik a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly, a szemnyomás megemelkedik, ez látóidegfő vérellátási zavarához vezet. A folyamat sajnos nem fordítható vissza, de amennyiben időben felismerik, a további romlás megállítható. A leveles zöldek fogyasztása segít abban, hogy a glaukóma ne rosszabbodjon, a vakság ne alakuljon ki. A Brigham & Women’s Hospital és a Harvard Medical School szakemberei több tanulmányt is alapul vettek, amíg a fenti megállapításokhoz jutottak, és abban bíznak, hogy a prevencióban különös szerepet kap majd a megfelelő táplálkozás propagálása.