![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
Igaz, a kutatás Petri-csészében zajlott, így a kutatók nem biztosak abban, hogy a hatás az emberekben is ugyanígy jelentkezik. Egyes szakértők azonban úgy vélik, az eredmények elég meggyőzők ahhoz, hogy az olimpiai doppingteszteket ennek az eshetőségnek a figyelembe vételével módosítsák.
![zöld tea zöld tea](https://new.vital.hu/files/images/i_zold-tea-tesztoszteron.jpg)
„Nagyon érdekes, hogy a közönséges tea ilyen jelentős mértékben befolyásolhatja a szteroid profilt” – nyilatkozta Olivier Rabin, a Doppingellenes Világügynökség (WADA) igazgatója, hozzátéve, hogy más élelmiszerek és italok, köztük az alkohol is elhomályosíthatja a teszteredményeket. A szakértő úgy véli, talán fel kell emelni a tesztoszteron legálisnak minősített normál küszöbértékét, hogy elkerülhető legyen az effajta interferencia.
A tanulmány során a kutatók zöld- és fehértea-kivonatot adtak a tesztoszteronhoz, és azt vizsgálták, hogy a szervezetben lévő hormon kimutatására szolgáló enzim így is képes-e azonosítani. A tea a jelek szerint akár 30 százalékkal is csökkenthette a tesztoszteron koncentrációját, és akkor működött a legjobban, amikor a tesztoszteron szintje alig volt magasabb a normálisnál.
A Kingston Egyetem kutatói elmondták, egyelőre túl korai lenne megmondani, milyen hatást gyakorol a zöld tea az emberekben, de azt tudjuk, hogy más élelmiszerek is járhatnak hasonló hatással. „Nincs okunk azt feltételezni, hogy az egyetlen olyan élelmiszerre sikerült rábukkannunk a világon, amely ilyen hatást gyakorol” – mondta a Steroids szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Declan Naughton. A kutató elmagyarázta, hogy a zöld mellett a fehér teában is megtalálható katekin gátolja a tesztoszteron kimutatására szolgáló enzim működését, így a hormon nem választódik ki a vizeletben, amelyben a szakértők a tesztoszterinszintet általában tesztelik.