2021. Október 20. szerda
Amerikai kutatók egy kísérlet során arra keresték a választ, vajon az agy mely része felelős azért, ha zavarba jövünk, vagy ha kínosan érezzük magunkat egy szituációban.

A San Franciscó-i és a berkley-i Kalifornia Egyetem szakemberei kísérletük 79 alanyát egy karaoke-játék segítségével hozták kellemetlen helyzetbe, mely során a Temptations 1964-es slágerét, a „My Girl” című számot énekeltették el velük.

zavarba jönni

A kísérleti alanyok többségének volt valamilyen neurodegeneratív betegsége, ami segített a tudósoknak abban, hogy a jobb agyféltekéjükben beazonosíthassanak egy hüvelykujj nagyságú szövetdarabot, az úgynevezett elülső cinguláris kérget. Az, hogy milyen mértékben jöttek zavarba az alanyok saját maguk énekhangját hallva, attól függött, mennyire volt sértetlen agyuknak ez a része.

„Az egészséges emberek a szokásos zavartságérzést mutatták” – számolt be róla Virginia Sturm, az UCSF munkatársa. Felment a vérnyomásuk, gyorsult a szívverésük, megváltozott a légzésük. Azonban azok, akiknek valamilyen sérülése volt a temporális és a frontális lebenyében, sokkal közömbösebben reagáltak. „Minél károsodottabb volt ez a terület, annál kevésbé voltak zavarban az emberek” – magyarázta Sturm.

Azáltal, hogy ismerjük, az agy mely része felelős azért, ha valaki elveszíti azt a képességét, hogy bizonyos helyzetekben zavarba jöjjön, könnyebben és korábban diagnosztizálhatják a különféle neurológiai betegségeket, továbbá ez segíthet a családtagoknak és gondozóknak is abban, hogy jobban megértsék, mi zajlik le a betegben, és miért viselkedik máshogy bizonyos helyzetekben, mint azt várnánk tőle.


Forrás: Medipress
2011. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés