2024. Július 18. csütörtök
A vizuális hó szindróma főbb tünetei -  Mikor forduljon orvoshoz? -  A vizuális hó szindróma kiváltó okai -  A vizuális hó szindróma diagnosztizálása -  A vizuális hó szindróma kezelése -  Mit tehet otthon? -  A vizuális hó szindróma megelőzése
A vizuális hó szindróma ritka neurológiai tünetegyüttes, melynek hatására mozgó pontok jelennek meg az egész látótérben, mintha a beteg egy rosszul hangolt televízió képernyőjén vagy hóesésen keresztül látná a világot.

Más tünetek is kísérhetik, mint például szédülés, fénykerülés. A betegségre egyelőre nincs gyógymód.

A vizuális hó szindróma főbb tünetei

A betegség fő tünete, hogy a látótér egészén kis pontok jelennek meg, melyek a hóeséshez hasonlatosak. Ezek általában fekete-fehérek, de van, akinél színesek vagy áttetszők. A látás zavara az enyhétől a súlyosig terjedhet, akár mindennapi tevékenységeket is akadályozhat. A tünet legtöbbször félhomályban jelentkezik.

Vizuális hó szindróma

Gyakori kísérőtünetek:

• különféle méretű és formájú felvillanó foltok a látótérben,

• egy korábban látott kép látótérben maradása,

• fényérzékenység,

• látásproblémák sötétben,

• migrén,

• fülcsengés,

• szédülés.

A tünetek gyakran már gyerekkortól fennállnak, de megjelenhetnek fejet ért trauma, egyes fertőzések vagy bizonyos gyógyszerek szedése után is.

Az alkohol- és droghasználat időlegesen felerősítheti a tüneteket.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha változást észlel látásában, forduljon háziorvosához vagy keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelést.

A vizuális hó szindróma kiváltó okai

A betegség kiváltó okai egyelőre nem tisztázottak. A tüneteket valószínűleg az okozza, hogy az agy nem megfelelően dolgozza fel a szemből érkező ingerületeket, amit okozhat az idegsejtek nem elégséges vagy túl intenzív működése is.

A betegség sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akik rendszeresen szenvednek migrénes panaszoktól, továbbá a fiatalabb korosztályban is gyakoribb az előfordulása.

A vizuális hó szindróma diagnosztizálása

A megfelelő diagnózis felállítása szemészeti, neurológiai és fizikális vizsgálat után történhet meg. A betegség megállapításához az szükséges, hogy a tünetek legalább 3 hónapig fennálljanak.

A vizuális hó szindróma ritka jelenség, ezért előfordul, hogy nem megfelelő diagnózis születik. Könnyen összetéveszthető a migrénes aura állandósult jelenlétével – az elkülönítés fontos ismérve, hogy a vizuális hó szindróma nem kötődik migrénepizódhoz és a pontok statikusak, nem mozognak a látótérben. Ezen kívül a migrénes aura által okozott foltok elmúlnak, míg a vizuális hó szindróma foltjai nem. A diagnózis kritériuma közé tartozik, hogy az orvos kizárja a más, hasonló tüneteket okozható szemészeti kórképeket is.

A vizuális hó szindróma kezelése

A betegségnek egyelőre nincsen hatékony kezelési módja, a tünetek egyes esetekben gyógyszeres kezeléssel mérsékelhetők. A migrénre adott gyógyszerek nem hatékonyak.

Mit tehet otthon?

A tünetek erősségétől függően orvosa dönt arról, hogy vezethet-e autót. Kerülje az alkohol- és drogfogyasztást, mert az erősítheti a tüneteket.

A vizuális hó szindróma megelőzése

A betegség oka nem ismert, ezért megelőzésének módja sem ismeretes.

 


Forrás: egeszsegvonal
2023. 01. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés