2024. Július 20. szombat
Veszélyes lehet vihar és villámlás közben videojátékot játszani, számítógépen dolgozni vagy vezetékes telefont használni – figyelmeztet egy amerikai kutató.

„Egyre nagyobb arányban találkozunk emberekkel, akik zárt térben, PlayStation játékkonzol vagy más, vezetékes videojáték használata közben sérültek meg, noha tudták, hogy számítógépüket áramtalanítani kell a villámkár megelőzése érdekében” – tudatta sajtóközleményben Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem villámcsapásos baleseteket vizsgáló kutatási programjának vezetője.

villámlás, vihar

A szakember azt tanácsolja, hogy a mennydörgés kezdetekor – amilyen gyorsan csak lehet – menjen mindenki zárt helyre. Bent azonban senki se használja a vezetékes telefonokat, számítógépeket vagy videojátékokat. A vezeték nélküli eszközök, így a mobiltelefonok vagy a zenelejátszók ezzel szemben nem vonzzák a villámokat.

”Ha nem tudunk fedett helyre kerülni, mire elkezdődik a villámlás, a fémtetejű autó vagy autóbusz is menedéket nyújt, ám soha ne álljunk fa alá égzengés és villámlás közben. A vihar lecsillapodta, az utolsó villámlás után még legalább fél óráig ne menjünk ki a szabadba” – figyelmeztetett Cooper.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés