2021. Május 09. vasárnap
A cukorbetegeknél nem csak a normális testsúly megtartása fontos, de az is segítheti állapotuk javulását, és a vércukorszint csökkentését, ha rendszeresen mozognak. Ehhez amerikai kutatók az aerob és az erősítő jellegű edzés kombinálását javasolják.

A Baton Rouge-i Pennington kutatóközpont vizsgálatában cukorbetegek három csoportja háromféle testmozgást végzett heti háromszor, alkalmanként 45 percen át. Az első csak aerob gyakorlatot végzett (futópadon gyalogolt), a második csak izomerősítést (kondicionáló gépeken), a harmadik kombinálta a kettőt.

vércukorszint, mozgás

Az eredmény: a kétféle mozgást végző csoportban az alanyok 44 százalékának csökkent a vércukorszintje, míg az erősítő csoportban csak 26, az aerob tréningezőknél pedig 29 százalék volt az arány.

Mindezek alapján a kombinált edzés jóval eredményesebb, mint a csak aerob, vagy csak erősítő mozgás. A jelenséget az magyarázza, hogy a vércukor az izmok üzemanyaga, és aerob edzésnél több ég el belőle, viszont ha nagyobb az izom, szintén több éghet el belőle.

„A kétféle edzés csaknem olyan, mintha két különböző gyógyszert szedne valaki egyazon bajra” – mondta Tim Church, a vizsgálat vezetője.


Forrás: MTI
2010. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés