2024. Május 23. csütörtök
Belélegzőkészülékek életkoronként
Az inhalációs gyógyszerek létfontosságúak a légúti betegségekkel küzdő gyermekek kezelésében, de csak akkor hatékonyak, ha megfelelően használják őket. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa szerint fontos, hogy a gyógyszerek adagolása mindig az életkornak megfelelő eszközzel és helyes technikával történjék.
-A gyógyszerbelélegző készülékek (inhalátorok, aerosolok, turbohalerek, diskusok, stb.) olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyermek a gyógyszert közvetlenül a tüdőbe lélegezze be, ezért erőteljesebben hatnak, és kisebb adagokra van belőlük szükség. A belélegzéssel történő bejuttatás teljesen biztonságos a gyermekek számára – magyarázza dr. Somogyi Éva, fontos azonban a helyes használat, ami némi ügyességet és pontosságot igényel. Vajon jól használja gyermekem az inhalátort?

Belélegzőkészülékek életkoronként

-Mivel a csecsemők és kisdedek (3-4 éves korig) gyógyszerelésekor még nem számíthatunk a gyermek együttműködésére, ezért a hatékony gyógyszerbejutáshoz térfogatnövelő segédeszközre és maszkra van szükség. 5 éves kor alatt kis volumenű térfogatnövelő segédeszközt javasolt választani, ezt követően érdemes nagy volumenű (0,75 l) segédeszközre váltani. A térfogatnövelő segédeszközök egy részét szeleppel is ellátják, ez akadályozza meg, hogy a gyermek visszalélegezzen a tartály űrterébe – mondja Somogyi doktornő, aki hozzáteszi, hogy bár ilyen toldalékokat régebben házilag is készítettek, de ezek közel sem olyan hatékonyak, mint a gyógyszertárakban kapható szelepes eszközök.

Maszk

-Ha a gyermek 3 évnél fiatalabb, akkor arcmaszkra is szükség lesz. A maszkos térfogatnövelő segédeszközök használatakor a permet először a tartályba kerül, majd innen tudja a gyermek egyenletesen, lassan beszívni a gyógyszert, a maszkon keresztül. Fontos, hogy a maszk jó záródást biztosítson, ezért hézagmentesen illesszük az archoz. Ügyelni kell arra is, hogy ne adjunk egyszerre több dózist a készülékbe, mert a gyógyszerrészecskék kicsapódhatnak a készülék oldalára, és jóval kevesebb hasznosul belőlük, ezért minden dózis után hagyni kell a gyermeket 5-10 -szer belélegezni.

Valamint a műanyag maszkok esetében a legelső használat előtt az adott szerből fújjunk a térfogatnövelő segédeszközbe 10 puffot a gyógyszerből, és csak utána használjuk a gyermeknél. – hangsúlyozza a szakember.

Szájcsutora

Somogyi doktornő javaslata szerint 4 éves kor felett már szájcsutorával rendelkező toldalékkal is lehet próbálkozni, amennyiben a gyermek együttműködése jó. A szájcsutorával ellátott térfogatnövelő segédeszközöknél gyakori hibalehetőség, hogy a gyermek az orrán keresztül veszi a levegőt, nem a készülékből; vagy fogait összezárja a csutora előtt, így a gyógyszer nem tud lejutni a légutakba.

Porbelégzők

-8 éves kortól alkalmazhatók a porbelégző készülékek. Ezek olyan hajtógáz nélküli gyógyszer tartalmú eszközök, melyekből a gyógyszert finom por formájában a beteg szívja ki. Ezeknél az eszközöknél a belélegzés helyes módja a kellően gyors és határozott belélegzés – mondja dr. Somogyi Éva, aki arra a gyakori hibára is felhívja a figyelmet, hogy a készülékből nem kellő erővel inhalál a gyermek. Másik sokszor előforduló probléma, ha belégzés helyett belefúj az eszközbe, így a benne lévő száraz por a nedvesség hatására károsodik és már nem lesz belélegezhető.

Segédeszköz nélküli inhalációs spray

12 év felett egyes gyermekeknél már segédeszköz nélkül is használható az inhalációs spray, ám csak abban az esetben, ha képes helyesen használni az eszközt. Ennek hiányában sajnos a leadott dózis nagy része a szájüregben fog maradni, a kezelés pedig hatástalan lesz. Inhalációs spray-k esetében általában az okozza a gondot, hogy a gyermekek nehezen tudják összehangolni az eszközön a befújás indítását és a belégzés ütemét.

Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyságának biztosításához elengedhetetlen a szükséges és előírt gyógyszeradag pontos és megfelelő bejuttatása a szervezetbe. A helyes inhalációs technika elsajátítását, a leggyakoribb hibák kiküszöbölését a páciensek a betegoktatás keretein belül sajátíthatják el.
Forrás: Tüdőközpont
2024. 03. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés