
A Koppenhágai Egyetem tudósai szerint nemcsak a D-vitamin hiánya, de túlzott bevitele is veszélyes lehet. „Körülbelül negyedmillió koppenhágai vérmintáját vizsgáltuk meg. Különös módon a mortalitás a D-vitamin hiánya és túlzott bevitele esetében is magasabb volt az átlagnál – nyilatkozta Darshana Durup PhD hallgató. – Ha a vérszérum D-vitamin-tartalma 10 nanomol/liternél alacsonyabb, a halálozás esélye 2,31-szer magasabb, mint az átlagos érték esetében (50 nmol/liter). 140 nmol-nál magasabb D-vitamin-tartalom esetében a mortalitás 1,42-szer magasabb.”

A kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza a mortalitás és a túlzott D-vitamin-bevitel közötti összefüggést, Durup szerint azonban annyi bizonyos, hogy a D-vitamin esetében nem igaz a „minél több, annál jobb” elve. „Mintáink a legkülönbözőbb emberektől érkeztek, akik mind eltérő okból keresték fel a kezelőorvosukat, így tehát nem tudhatjuk pontosan, mi állhat a magas D-vitamin-szint és a megnövekedett halálozási arány közti kapcsolat hátterében” – mondta el a szakember.
A kutatási eredményeket a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolismcímű tudományos szaklapban tették közzé.