2024. Július 23. kedd
Megelőző- és rohamgyógyszerek -  Triggerek kizárása -  Alternatív módszerek -  Nem-gyógyszeres terápiák -  Botox terápia
A migrénes betegek nagy része számos módszerrel, gyógyszerrel, akár alternatívával hajlandó próbálkozni, csak hogy megszabaduljon a kínzó fejfájástól. De vajon melyek azok a lehetőségek, amelyeket a szakemberek is ajánlanak? Erről a témáról osztotta meg tapasztalatait dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista.

Megelőző- és rohamgyógyszerek

A migrénes roham kezelésének és megelőzésének megoldása orvosi feladat, ami a kivizsgálás eredményeire épül. A migrénes rohamok súlyossága az egyik legfontosabb faktor, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert kell alkalmazni. Vannak azonban általános szabályok, amelyek minden migrénes rohamnál igazak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor tudni kell, hogy specifikus rohamgyógyszert havi 10 alkalomnál többször nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem.
Elérhető a megelőző kezelés is, ami akkor javasolt, ha havi 6-10 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó, az alkalmazott kezelésre nem reagáló fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert.

Triggerek kizárása

A migrénes páciensek általában megfigyelik, mi az, ami kiválthatja náluk a rohamot. Aki még nem tette, annak érdemes naplót vezetni a roham körülményeiről. A triggerek egészen különbözőek lehetnek, hiszen migrént okozhat például a kialvatlanság, a stressz, bizonyos ételek, italok és akár egyes gyógyszerek is. Nőknek érdemes megfigyelniük, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátlók vagy a hormonpótlók nem lehetnek-e a fejfájások triggerei. Amennyiben igen, nem csak a neurológussal, de a gyógyszert elrendelő orvossal is fontos erről konzultálni és esetleg gyógyszert váltani. A roham kialakulásakor szinte minden páciens tudja már, mi az elviselhetővé teheti az állapotot, általában ilyen egy sötét, csendes szoba, és a lehető legtöbb inger kizárása.

Alternatív módszerek

Egy 2002-es felmérés szerint a fejfájós páciensek 85% alkalmazott már valamilyen alternatív terápiát, és 60%-uk hatékonynak is érezte azt. Az American Headache Society és egy másik szervezet az acsalapu (Petasites hybridus) nevű gyógynövénnyel kapcsolatban fogadta el azokat a kutatásokat, amelyek szerint csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát. (Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy alkalmazáskor rendszeresen ellenőrizni kell a májenzimek szintjét.) Kevésbé erős bizonyítékok támasztják alá néhány további étrend kiegészítő hatásosságát, de van, aki beválik a magnézium, a B2 vitamin, a Q10 koenzim és a melatonin. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik a masszázs, a jóga, az akupresszúra és az akupunktúra is.

Nem-gyógyszeres terápiák

A biofeedback-ről, a kognitív viselkedés terápiáról és a relaxációs terápiáról is bebizonyosodott már, hogy hatékony lehet migrén ellen, fokozhatja a gyógyszeres terápia hatását. Az amerikai Food and Drug Administration 2013-ban engedélyezte egy Cerena Transcranial Magnetic Stimulator nevű eszköz használatát is, amely mágneses energiával stimulálja az agy bizonyos részét, valamint 2018-ban kiadta az engedélyt egy vNS (vagus nerve stimulator) nevű eszközre is, amely pedig enyhe elektromos ingerlést alkalmaz egyes idegrostokra. Mindkét eszköz megkapta az ajánlást a migrén kezelésére.

Botox terápia

- A nem-gyógyszerek terápiák közé sorolható a Botox-terápia is, amely a közhiedelemmel ellentétben nem csak az esztétikai kezelések egyik hatékony eszköze. Immár 13 éve elérhető Magyarországon is ez az eljárás, ami a krónikus migréntől szenvedőknek segíthet - ismerteti dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista. – A gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, vagy ennek kiváltásaként – amikor például valamilyen ok miatt nem alkalmazható az adott gyógyszer – segíthet a Botox, mind a rohamok gyakoriságának, mind azok súlyosságának csökkentésében. Migrén kezelésnél a Botox-injekciókat a fej és a nyak területére injektálják, hogy a benne található exotoxin nevű anyag csökkentse azt a feszültséget, görcsösséget az adott izmokban, ami kiváltója lehet a migrénes rohamoknak. A kúraszerűen alkalmazott Botox-terápia már néhány kezelés után hatékony, és ha 12 hetente megismétlik a kezelést, akár tartósan is meg lehet szabadulni a rettenetes migrénes fejfájástól.
2024. 05. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés