2024. Július 16. kedd

Konditermek tiltott szerei

Az anabolikus szteroidok
1 . oldal
Az egészséges életmódra nevelés dicséretes következménye a testépítő szalonok számának megszaporodása. Nem ritka azonban, hogy látogatóik minél kevesebb munkával szeretnének minél nagyobb izomköteg birtokosaivá válni. Ennek érdekében tiltott szerek, ún. anabolikus szteroidok használatához folyamodnak, melyek többek között a máj működési zavaraihoz vezetnek.

Anabolikus szteroid

Az anabolikus szteroidok (pl. Nerobol, Stromba, Retabolil, Anabolex) a tesztoszteron félszintetikus származékai, melyek elősegítik a fehérjék tárolását, megtartását, és gátolják a fehérjevesztést, tehát pozitív nitrogénmérleg létrehozásával gyorsítják az izomszövet képződését. Ezen "jótékony" hatások mellett azonban a szervezetben vizet tartanak vissza, ami ödémaképződés veszélyével jár.

A bőrfertőzések (pattanások) is gyakoribbak, valamint az arra öröklötten túlérzékeny személyeknél kifejezett sárgasággal járó epekiválasztási zavart, ritkábban a májon belüli hajszálerek tágulatát okozzák. Májgyulladás és májsejtelhalás alig, vagy egyáltalán nem jön létre. (Hasonló elváltozást okozhat nőkben a fogamzásgátló tabletták szedése is!) A betegség tünetei: kínzó viszketéssel járó sárgaság, étvágytalanság, fogyás. A sárgaság a gyógyszer elhagyása után hosszabb-rövidebb idő alatt magától megszűnik.


Szerző: Dr. Szilágyi Tibor
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés