2024. Július 20. szombat
A téli okok -  A nyári okok
"Anyúúú, fáj a fülem!" – hangzik el sokszor, inkább télen, de olykor nyáron is. Az anyukák ilyenkor orvoshoz viszik gyermeküket, de legtöbbször fül-orr-gégész szakorvos segítségére is szükség van a pontos diagnózis felállításához és a kezeléshez.

Nátha, torokgyulladás kapcsán általában lázas állapotban középfülgyulladás is kialakulhat. A kisgyermekek, de még inkább a csecsemők felső légútjainak alkotóelemei olyan közel esnek egymáshoz, hogy ezek külön megbetegedéséről nem is igen beszélhetünk.

Fülfájás télen nyáron

Fülzsírdugó ellen: Vaxol fülspray >>

A téli okok

A dobüreg "szellőzőcsöve", az Eustach-kürt belső nyálkahártyája is begyullad, beduzzad, ami bezárja ezt a járatot, és a dobüregben pangó, gyulladásos váladék felgyülemlik. Ez a dobhártya feszülését váltja ki, mely igen erős fájdalmat okoz, így társul a náthához a középfülgyulladás.

Régebben ilyenkor a legjobb segítség a dobhártya "felszúrása" volt, mert ekkor a dobhártya egy olyan pontján ejtettek kis metszést, ahol a gyulladt, gennyes váladék ki tudott ürülni a dobüregből. Ha a dobhártya a feszítő folyadék miatt magától kirepedt (szaknyelven úgy mondják: spontán perforált), ez egy olyan helyen történt, ahonnan nem tudott teljesen kiürülni a váladék, s amely nehezen forrt össze. Ennek következménye lehetett a dobhártyán fennmaradó lyuk, illetve hegesedés, mely mindkettő halláscsökkenéssel járhatott.

Hamis következtetés volt az, hogy akinek "felszúrják a fülét", utána mindig középfülgyulladása lesz. Ebből az az igazság, hogy egyesek hajlamosak a visszatérő fülproblémára valamilyen anatómiai ok miatt (pl.: nagyobb orrmandula, szűkebb Eustach-kürt stb.), s náluk ezért valószínű a középfülgyulladás gyakori jelentkezése. A megfelelő antibiotikum és orrcsepp alkalmazása mellett ritkán van szükség a dobhártya felszúrására, a középfülgyulladás következtében kialakuló csontgyulladás (mastoiditis) miatt fülműtét elvégzésére.

Megnézem a Satco Vaxol Gyógyszerkönyvi tisztaságú olívaolaj fülspray-ét>>

A nyári okok

Igen ritkán nyáron is lehet valakinek gennyes középfülgyulladása, de ilyenkor legtöbbször az óvodáskor felettieknél allergiás nyálkahártya-gyulladás a panasz alapja. Ez is jelentős nyálkahártya-duzzanatot hoz létre, amelytől a dobüreg nem tud szellőzni, a beteg tompa, feszülő érzést jelez a fülében.

Nyáron a vízparton a fülbe kerülő víz, homok, szennyezés hallójárat-gyulladást válthat ki. Ez is fájdalommal jár, de inkább féloldali, és nem kíséri láz. Helyi fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő alkalmazása néhány napon belül segít a gondon. A fültisztítás során létrejövő esetleges sérülés is hallójárati fájdalmat hozhat létre, ezért csecsemő és kisded korban kerüljük a hallójárat méretéhez viszonyítva nagy méretű fültisztító pálcikák használatát.


Szerző: Dr. Hidvégi Edit

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés