2024. Július 18. csütörtök
Javasolt és kerülendő élelmiszerek
A túlságosan nehéz, zsíros és fűszeres ételek fogyasztása túlterhelést jelenthet a szervezet számára, melyre érzékeny jelzőrendszerként reagálhat az epehólyag és az epeműködés. Az epekímélő diéta nem csak epebetegeknek javasolt.

Az epekímélő élelem legyen zsírszegény. A szénhidrátok álljanak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl. liszt, rizs, méz, és amennyiben engedélyezett, akkor a cukor, a gyümölcs- és a zöldséglevek, kompótok, nyers gyümölcsök.

Hal epediéta

Az epehólyag-megbetegedés akut stádiumában lényegesen szigorúbb diéta kívánatos, mint az alábbiakban felsoroltak. Túlsúlyos betegek étrendje legyen kalóriaszegény, azaz a zsír mellett korlátozni kell a szénhidrátok fogyasztását is. Alapvető, hogy az epebetegek kerüljenek minden olyan ételt, amelyet tapasztalatuk szerint nehezen viselnek el. Orvosa a változtatásokkal, a könnyítésekkel vagy a diéta befejezésével kapcsolatban felvilágosítást tud nyújtani.

Javasolt és kerülendő élelmiszerek

Hús

Javasolt: főtt, párolt, grillezett gyenge hús vagy sültből középdarabkák; borjú, marha, vagy jól párolt vad; tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül; sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.

Kerülendő: sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek; zsíros hús vagy baromfiféle, pl. liba, kacsa, zsíros sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy; zsíros, füstölt vagy erősen főszerezett kolbászáruk.

Halak

Javasolt: sovány halfajták, pl. tőkehal, pisztráng, csuka, compó; lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre főzve, párolva vagy felfújtnak.

Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros, erős, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Zsírfélék

Javasolt: vaj, margarin, növényi olaj kis mennyiségben.

Ajánlatos: kukorica, napraforgó, búzaolaj, melyek gazdagok telítetlen zsírsavakban! Az egyéni tűrőképességre tekintettel kell lenni. Általában 40 g főzőzsiradék és 20 g kenőzsiradék ajánlatos naponta.

Kerülendő: pecsenyezsír, libazsír, szalonna, erősen hevített zsírok.

Tésztafélék

Javasolt: a könnyű, zsírszegény tésztaféle, mint pl. kekszek, puding, felfújtak, kevert tészták, száraz keksz, rétes, krumplistészta, búzadara.

Kerülendő: csokoládés tészták, vajkrémes, tejszínhabos tészták, leveles tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött tészták, zsírban sült tészták, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztős tészta.

Köretek

Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplisgombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).

Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés