2024. Április 24. szerda
Betegtájékoztató nap
Magyarországon közel 600 ezer felismert diabéteszesrõl tudunk, közülük mintegy 100 ezer beteg él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között õket is várja 2006. március 27én, az Almássy téri Szabadidõ Központba, ahol a „Cukorbetegség és életminõség” címû programsorozat keretében kínálnak tudományos és gyakorlati ismereteket és ingyenes szûrõvizsgálati lehetõségeket.

A diabétesz késõbbi szövõdményei között klinikailag is kiemelkedõ helyet foglal el a „diabéteszes láb”. Ez esetben a speciális diabéteszes idegkárosodások – a perifériás érzõ és mozgató, valamint a vegetatív idegek károsodása – társulnak a többé-kevésbé fennálló kis és nagyér károsodásokkal. Más ismertebb szövõdményekhez (pl.: szívinfarktus, látáskárosodás) képest e gond elsõre nem tûnik annyira súlyosnak, azonban jó tudni, hogy a cukorbetegek leggyakrabban a diabéteszes láb miatt szorulnak kórházi kezelésre, illetve, hogy az elvégzett lábamputácók 70 százaléka a cukorbetegségre vezethetõ vissza. (Forrás: IDF)

A szövõdmények elkerülése érdekében a megfelelõ ismertek elsajátítása kulcsfontosságú, – cukorbetegek közül minden hatodik betegnek lesz lábszárfekélye – azonban éppen ezen tennivalók sokfélesége és összetettsége miatt a betegeknek szakszerû segítségre is szükségük van.

Betegtájékoztató nap

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete edukációs munkája részeként évente három alkalommal központi felvilágosító rendezvényt szervez. A betegtájékoztató programsorozat következõ állomásán legközelebb 2006. március 27-én, 13 órától várják a betegeket, családtagjaikat és az érdeklõdõket a VII. kerületi Almássy téri Szabadidõ Központba.

A rendezvény keretein belül, a tájékoztató elõadások, valamint a legújabb terápiás eljárások és eszközök gyakorlati bemutatása mellett ingyenes vércukorszint, vérnyomáskoleszterinszint és lábállapot mérések várják az érdeklõdõket.

A rendezvény résztvevõi 14 órától Dr. Kiss Éva A lábamputáció megelõzhetõ: Neuropáthia diabetica, valamint Dr. Keresztes Katalin – Önellenõrzõ módszer a diabéteszes láb korai felismerésére címû elõadásait hallgathatják meg.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, a Szervezõk mindenkit szeretettel várnak.

2006. március 24.


2006. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés