2024. Július 23. kedd
Kívül-belül vitamin -  Bőrtípusok: melyiket hogy ápoljuk? -  A napfény jó, a napfény veszélyes -  Ha mégis leégünk?
Bőrünk hűen tükrözi lelkiállapotunkat, rögtön meglátszik rajta, ha kialvatlanok, fáradtak vagyunk, és a stresszes időszakok sem múlnak el nyomtalanul. A feszes és szép bőr elérése külső és belső megmunkálást egyaránt kíván. A krémek, bőrradírok, pakolások kiválasztásához azonban ismernünk kell bőrünk típusát. Stresszoldásra ugyan az egyik legjobb módszer egy kis napfürdőzés, azonban ne feledkezzünk meg a fényvédelemről.

Kívül-belül vitamin

A tél elmúlta után különösen fontos a vitaminok pótlása. Ennek leghatékonyabb módja, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, de nyugodtan tarthatunk egy tisztítókúrát is, melytől testünk-lelkünk és bőrünk is felfrissülhet.

Tavaszi bőrfrissítés nőAz alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat krémekben is bejuttathatjuk bőrünkbe. Ezek közül a legfontosabbak az A, C és E-vitamin, a béta-karotin, a kálium és a szelén. A rendszeres, megfelelő arcápolás hatását nagymértékben fokozhatja, ha gőzöléssel tisztítjuk az arcbőrt, mely nagyon hatékony méregtelenítő. Alkalmazzunk hetente bőrradírt, havonta pakolást, és néha szánjunk időt és pénzt a kozmetikusra is, ahol rengeteg kezelés közül választhatunk. Ha itt nem is tudjuk a legmodernebb technológiát megfizetni, egy arcmasszázst mindenképpen megérdemlünk. Arról nem is beszélve, hogy kozmetikusunk mindig személyre szabott tanácsokkal tud ellátni, például arról, hogy milyen típusba is tartozik bőrünk.

Bőrtípusok: melyiket hogy ápoljuk?

Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jellegű ápolást igényelne arcbőrük, és válogatás nélkül használják a kozmetikumokat, így természetesen eredménytelenül. Hogy a megfelelő arcápolási termékeket ki tudjuk választani, meg kell állapítanunk, hogy bőrünk a normál, a zsíros, a száraz, vagy a kombinált típusba tartozik-e.

A bőrtípus általában összefügg a pórusok méretével. Ahhoz, hogy meghatározhassuk melyikbe is tartozunk, végezzünk el egy egyszerű tesztet. Mossuk meg az arcunkat és várjunk 30 percig. Ezután helyezzünk egy tiszta papírzsebkendőt a homlokunkra, az arcunkra, az orrunkra és az állunkra. A zsíros részek foltot fognak hagyni a zsebkendőn. Ha a "zsebkendőteszt" zsíros bőrre utal, nagy valószínűséggel tág pólusú, gyakran mitesszeres, esetleg pattanásos a bőrünk.

A mitesszerek kinyomkodását jobb, ha kozmetikusra bízzuk, nappali krémként pedig könnyű hidratálót alkalmazzunk. Valószínűleg száraz a bőr, ha gyakran feszül, korán megjelennek az első szarkalábak, illetve napfényre, szélre könnyen kivörösödik. Ilyenkor zsírosabb krémek használata javasolt, de jót tesz a bőrradír heti alkalmazása is. A nagyon száraz bőr meghálálja, ha időnként krémpakolást alkalmazunk, azaz kenjük be arcunkat egy zsírosabb krémmel jó vastagon, hagyjuk felszívódni 20 percig, a maradékot pedig vattacsomóval töröljük le.

A bőr ápolásának alapja a rendszeres tisztítás, reggel a víztartalmat növelő, este pedig a zsírtartalmat pótló krémezés. A kétféle krém közül a hidratáló, vagyis a vízpótló krém a fontosabb. Ez minden bőrtípusra igaz. A hidratáló krém finom réteget képez a bőrön, megvédi a kiszáradástól, a környezeti hatásoktól. A zsírozó éjszakai krém regenerálásra szolgál. A zsíros bőrnek természetesen nincs szüksége további éjszakai utánpótlásra, elegendő a nappali hidratálás

Akár száraz, akár zsíros a bőrünk, fényvédőt tartalmazó hidratálók használatával ne várjunk a nyaralásig, köztudott ugyanis, hogy a napfény kártékony hatásai borús időben, vízben és az ablaküvegen át sem kímélnek minket.

A napfény jó, a napfény veszélyes

Bőrtípustól függetlenül a napfénynek mindenki örül, és lehetőleg már nyárra szeretne minél "jobb színben tündökölni". Ha bőrünk barna, nem látszanak rajta az apróbb szépséghibák, mellesleg a napon töltött idő a közérzetünkön is javít, ezalatt D-vitaminhoz is jutunk, amely kétségkívül hasznos a szervezet számára. A barnulás viszont egyrészt nem megy mindannyiunknak egyformán, másrészt nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a gyönyörűen lesült bőrnek hosszabb távon nagy ára van, hacsak nem tartjuk be a szükséges óvintézkedéseket.

Mindenekelőtt fontos a fokozatosság, melyre a májusi hétvégék, a nyaralás előtti rövidebb lazítások kiválóan alkalmasak. Mindig használjunk fényvédőt, melyeken a faktorszám, arra utal, hogy egy adott készítménnyel hányszor több időt tölthetünk el a napon biztonságosan. Általában akkor tartjuk jónak a fényvédőt, ha nem túl zsíros, de azért jól tapad a bőrhöz. A bőr védelmét és a napozás időtartamát a bőrtípushoz kell igazítani, gyerekek esetében azonban soha ne adjuk 30 faktornál alább!

Ha mégis leégünk?

Még ha nem égett is le a bőr, akkor is szükséges a nyugtató, napozás utáni készítmények használata. A leghatásosabb, ha kellemesen langyos vízzel mosakszunk meg, ezután nyugtatóhidratáló (napozás utáni) krémmel "ajándékozzuk meg" megviselt bőrünket.

A tavaszi napfény elég becsapós, főleg szeles időben, amikor nem érezzük a nap erejét, nagyon könnyen leéghetünk. Persze nem kell strandra menni, hogy a fájdalmas bőrpírt megtapasztaljuk, néha elég hozzá egy rövidebb séta is. A gyulladás a napon töltött idő után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.

A helyi kezelés szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. A fényvédő kozmetikumok mellé ezért nem árt beszerezni a kamillát, Aloe verát, levendulát, vagy körömvirág kivonatot, és a panthenolt, vagy allantoint tartalmazó készítmények valamelyikét. Ezek a vény nélkül kapható szerek enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés