2024. Július 20. szombat
Az égési sérülések a bőr gyakran visszafordíthatatlan károsodását okozzák. Nyáron a napsütés, télen a fűtőtestek, hősugárzók, egész évben a sütés-főzés okozhatnak baleseteket. A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, azonnali segítségnyújtásra van szükség. Mi a teendő?

A szövetek károsodásának mértéke attól függ, hogy mennyi ideig és milyen intenzitással érte őket hőhatás. Legenyhébb esetben a hőhatás rövid ideig tart, és csak némi pírt okoz a bőr felszínén. Tartsuk a sérülést szenvedett testrészt 15-20 percig hideg folyóvíz alá! Ha ez nem lehetséges, tegyünk hideg vízzel átitatott törülközőt a felületre, néhány percenként cseréljük a borogatást.

Megnézem a Hartmann professzionális kötszereit>>

Másodfokú égésről akkor beszélünk, ha a bőr a mélyebb rétegek sérülése miatt felhólyagosodik. A hideg víz ebben az esetben is segít, lehűti a felületet, megakadályozza a még mélyebben fekvő rétegek további károsodását. Orvosi segítségre is szükség lehet, ha a hólyagok elfertőződnek.

Tilos a hólyagokat kilyukasztani, vajat vagy zsírt kenni az égett felületre, és természetesen ragtapaszt se használjunk! A kereskedelmi forgalomban kaphatók különböző hűsítő, fertőtlenítő, bőrregeneráló hatású készítmények, melyek hatásosan alkalmazhatók a bőrvörösödéssel, kisebb hólyagokkal járó égési sérülések kezelésére.

Érdemes a kisebb sebet speciális, égési sérülésekre szánt, hidrogéles, hűtő és párnázó hatású kötszerrel befedni. Ez a kötszer optimális nedves sebkörnyezetet biztosít, támogatva a mielőbbi gyógyulást. Előnyös, ha a steril kötszer géles anyaga átlátszó, mert így a sebgyógyulás folyamata könnyen nyomon követhető. 

Megnézem a Hartmann professzionális kötszereit>>

Mélyre hatoló, III-IV. fokú égés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, de létkérdés az azonnali segítségnyújtás. Először is állítsuk meg a további égést vízzel, vagy tegyünk törülközőt, illetve ha az nincs kéznél, akkor bármilyen nem műszálas vagy műanyag szövetet az égett testrészre. A szoros tárgyakat (óra, gyűrű) távolítsuk el, még mielőtt a sérült testrész bedagadna. Minden forrót (ruha, műanyag, forró tárgyak) távolítsunk el a bőrről. Folyassunk hosszú ideig hideg vizet a sérült felületre, és hívjunk mentőt.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés