2024. Június 22. szombat
Miért jó? -  Mikortól ajánlott a masszázs? -  Rendszeresen -  Hol tanulható?
Az érintésnek rendkívül fontos szerepe van az emberi kapcsolatokban. Olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni. Ősi kultúrákban művészi szinten gyakorolták, de úgy tűnik, napjainkban is van igény egy gazdagabb, személyesebb kifejezésmód elsajátítására.

A babamasszázs az érintésművészet egyik alkalmazott formája, mely az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs és a reflexológia elemeit ötvözi. Ezt a programot Vimala Schneider McClure állította össze és alkalmazta elsőként. A sikerek megalapozták a Nemzetközi Babamasszázs Szövetség létrejöttét. Jelenleg több mint 30 ország tagja a szervezetnek. Magyarországon 1998-ban képezték ki az első babamasszázs oktatókat, s azóta nálunk is a nemzetközi protokoll alapján dolgoznak.

Babamasszázs

Miért jó?

Rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de a serkentő funkcióval párhuzamosan segít a relaxációban és az esti elalvásban. Megtörtént, hogy a kis csecsemő, újszülött, miközben anyukája masszírozta a hátát, ő elaludt. Jó általános közérzetet biztosít a babának, mély érzelmi kötődés alakul ki anya és gyermeke között. Jó hatással van a baba testi fejlődésére, de elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőnek is. A keresztező mozdulatokkal fejleszthetők az idegpályák.

Babamasszázst nemcsak csecsemőknél végezhetünk, hanem nagyobb gyermekeken, sőt felnőtteken is, természetesen az alkati sajátosságok figyelembevételével. Sokkal könnyebb masszírozni egy 3-4 hónapos csecsemőt, aki nyugodtan fekszik és hálás anyukája kedves mosolyáért, simogatásáért, mint egy másfél éves "felfedezőt", akit nem hagy nyugodni a sok felfedezésre váró csoda. Ilyenkor lehet belopni a játékba, fürdés körüli teendőkben egy kis masszírozást.

Mikortól ajánlott a masszázs?

Már az újszülött számára is jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végeznünk. Az anyai kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében. Természetesen ez sem hatásos minden esetben. Előfordult, hogy hasfájás miatt kerestek meg a szülők, de ezt a problémát nem sikerült megoldanunk, viszont az esti elalvásban segített. Az esti fürdés előtt végzett, minden testrészre kiterjedő masszírozás, kellemes lubickolás és finom vacsora után az addig többször fölébredő gyermek átaludta az éjszakát.

Rendszeresen

Ha lehet, a masszázst rendszeresen, a baba igényeinek megfelelően végezzük, hetente többször, vagy akár naponta. Olyan időpontot válasszunk, amikor a baba nem éhes, nem fáradt, élénk, "befogadó" hangulatban van. Ilyen alkalom adódhat bármilyen napszakban, amikor igényli a foglalkozást. A szülők visszajelzései alapján talán a fürdés előtti masszírozásnak van a legnagyobb sikere.

A kellemetlen súrlódás megelőzésére testápoló krémet, vagy olajat használunk. Olajból használhatunk növényi kivonatot (napraforgó, mandula, kukorica, kókusz...), vagy ásványi olajból készült lanolinos, vazelines készítményt. A növényi olaj jól beszívódik, míg az ásványi olaj kevésbé. A felesleget le kell törölni, vagy mosni.

Nemcsak a csecsemő hangulata határozza meg a masszírozás időpontját, hanem a masszázst végző szülőé is. Ideges, feszült állapotban jobb, ha nem kezdünk hozzá, hiszen ilyenkor csak feszültséget tudnánk közvetíteni gyermekünk felé. Halk zene mellett próbáljunk ellazulni, kellemes, nyugodt körülményeket biztosítani. Mozdulataink legyenek lusták, hangunk legyen mély tónusú, lágy, csendes és próbáljunk szemkontaktust felvenni gyermekünkkel. Néhány perc után - főleg, ha már gyakorlottak - a baba és anyukája azonos érzelmi állapotba kerül, azonosulnak egymással. Csodálatos, meghitt pillanatokkal lehetnek gazdagabbak.

Hol tanulható?

Budapesten minden kerületben, vidéken nagyobb településeken rendelkezésre állnak szakképzett védőnők, akik megtanítják a helyes fogásokat és egyénre szabott tanáccsal látják el a szülőket. Mivel az igény nagy a módszer elsajátítására, a későbbiekben is képeznek babamasszázst oktató védőnőket.

Bátorítanám a szülőket, hogy akit érdekel a téma, kérdezze meg a körzeti védőnőjét, hogy hol és mikor tudná megtanulni a helyes masszázstechnikát.

Ez általában klubfoglalkozás keretében történik (rendelőben, kultúrházban, kórházban, esetleg magánháznál, vagy a család otthonában). 3-5 alkalom szükséges ahhoz, hogy minden testtáj masszírozását megtanulják. Az oktató saját műbabáján mutatja a fogásokat, a szülő pedig leutánozza. Így idegen nem nyúl a kisbabához, hanem anyukájával együtt tanulja meg a mozdulatokat.

Fontos a jó masszázstechnika, de még fontosabbnak tartom, hogy a szülők naponta simogassák, "gyömöszöljék", érintsék meg gyermeküket, csak úgy ösztönösen, technikai tudás nélkül is. Akit megérintünk, azért több felelősséget érzünk. Nem árt elmélyíteni magunkban ezt az érzést. Ha ki tudjuk fejezni gyermekünk iránt érzett szeretetünket, ezzel őt is megtanítjuk arra, hogy nemcsak szavakkal mondhatunk ki fontos dolgokat, hanem az érintésünkkel is. Ez olykor többet árul el rólunk, a kapcsolatainkról, mint sok kimondott szó.


Szerző: Csombó Szilvia

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés