2021. Május 08. szombat
A Tetris-szel lefoglalt fogyókúrázóknak nincs idejük finomságokat megjeleníteni a lelki szemeik előtt. A logikai játék nemcsak az étel iránti sóvárgás leküzdéséhez járul hozzá, hanem az alkoholról és a cigarettáról történő leszokáshoz is. Egy háromperces kör elegendő hozzá, hogy mérséklődjön a kísértés.

Az egyesült királyságbeli Plymouth Egyetem munkatársai egy csapatnyi önkéntest kértek meg arra, hogy skálán értékeljék a sóvárgásukat, mégpedig erősségre, élénkségre és többi gondolat közé tolakodás mértékére vonatkozóan. A résztvevők felének azt mondták, hogy játsszanak Tetris-t három percen át. A csoport fele, tehát az összes résztvevő negyede kapta csupán a program régi, 1984-ben készült változatát, míg a többiek arra vártak, hogy betöltsön a rendszer. Azok, akik valóban játszhattak, 24 százalékkal gyengébb sóvárgásokról számoltak be, mint akiknél csak vártak az indulásra.

A munkálatokat Jessica Skorka-Brown PhD-hallgató vezette Jackie Andrade és Jon May professzor segítségével. A kutatók szerint az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a sóvárgás kezelhetőbbé váljon a fogyókúra vagy a leszokási folyamatok során. „A sóvárgás általában csak néhány percig tart, mialatt az egyén vizualizálja a vágy tárgyát, illetve az ahhoz kapcsolódó érzést. A jelenség gyakran ahhoz vezetnek, hogy az illető elfogyasztja a kívánt ételt, hiába próbál ellenállni. A rövid Tetris-meccs azonban megelőzi, hogy az agy ilyen csábító képeket állítson elő, így a sóvárgás gyengül” – magyarázta Andrade professzor. A világon összesen több mint 170 millió Tetris szoftvert adtak el azóta, hogy 1984-ben megalkotta Alekszej Pazsitnov a Szovjetunióban. Eredetileg személyi számítógépekre fejlesztették, de a Nintendo Gameboy kézi készüléke szélesebb körben elérhetővé tette 1989-ben.


Forrás: Medipress
2014. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés