2024. Május 23. csütörtök
Amerikai kutatók szerint a gyermekáldásra készülő nőknek nem csak a biológiai órájukat kellene figyelembe venniük, hanem azt is, ami a falon ketyeg. Megállapításuk szerint a váltott műszakban dolgozó nőknél gyakoribbak a termékenységi problémák.

Eddig nem sok tudományos figyelmet szenteltek annak, hogy a napszakok ritmusának zavara milyen szerepet játszik a reproduktív zavarok terén. A Northwestern Egyetem napi ritmus szakértőjének, Fred W. Tureknek a kutatása tisztán látható kapcsolatot teremt a megzavart napi életritmus és a fogantatás fiziológiája között.

Munkatársaival elsőként mutatta be, hogy ha a környezet átalakításával beavatkoznak kísérleti egerek természetes életritmusába, akkor zavart szenved a szaporodásuk. A hatás igen drámai is lehet, a zavar erősségétől függően. Amelyik egérnél korábban következett be a fény-sötétség ciklus változása, ott a termékenység 22 százalékra esett vissza – olvasható az eredmények közlő PLoS ONEcímű folyóiratban.

termékenység, belső óra

Az ember esetében a váltott műszakban dolgozó nők, például az ápolónők, illetve a nagyobb kelet-nyugati távolságokat megtevő légiutas-kísérők küzdhetnek menstruációs és termékenységi problémákkal, mivel belső órájuk általában nincs szinkronban a külvilág nappal-éjjel ciklusával.

„Fontos tanulságot tártunk fel a váltott műszakban dolgozó nők reproduktív egészségével kapcsolatban, illetve azok számára, akiknek bármilyen okból módosul a napi életritmusuk” – mondta el Turek. „Ha a belső ritmus felborul, annak negatív következményei lesznek, ez teljesen világos” – tette hozzá Keith Summa, Turek laborjának munkatársa. „Az optimális egészségi állapot megőrzéséhez a biológiai ritmust is figyelembe kell venni.”

Turek, Summa és szerzőtársuk, Martha H. Vitaterna 21 napon át figyelt meg nem sokkal korábban párosodott egereket, amelyek egyik csoportja normál viszonyok közt élt, ahol 12 órányi fényt 12 órányi sötétség követett. Az állatok másik két csoportja ugyanúgy 12 órás váltásokban került fénybe, majd sötétbe, de mindez ötnaponta az egyik csoportnál hat órával előre, a másiknál hat órával későbbre csúszott.

Míg az első csoportban az egerek 90 százaléka lett vemhes, a fáziskésleltetett csoportban 50 százalék, a fázisban előretolt csoportnál pedig csak 22 százalék. „Megdöbbentett minket, hogy milyen drámai eredménnyel jár a sötét-világos ciklus manipulálása, különösen, ha az előbbre tolódik a normálisnál. Számítottunk a negatív hatása, de nem ilyen mértékben” – foglalta össze Summa.

A kutatók a következőkben be akarják azonosítani azt a pontot is, ahol ez a váltás befolyásolja a terhességet, hogy megértsék, pontosan miként is okozza a napi ritmus zavara a kedvezőtlen hatásokat. „A megfigyeléseink érdekesek, de vajon mi okozza a termékenység csökkenését? Szeretnénk meghatározni, hogy pontosan hol is fejtik ki ezek a hatásukat” – tette hozzá Summa.


Forrás: Medipress
2012. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés