A Southamptoni Egyetemmel és az indiai Edward Király Kórházzal közösen végzett kutatásban a szakemberek terhes nőket vizsgáltak, majd nyomon követték gyermekeik növekedését és fejlődését. Az alacsony B12-vitamin-szinttel rendelkező édesanyák gyermekeinél a születés pillanatában és hat évesen is nagyobb hajlamot mutattak ki a vizsgálatok a cukorbetegségre és a szívbetegségekre.

„Meglátásunk szerint a mikrotápanyagok (vitaminok) alapvetően befolyásolják a DNS működését, ezért ez az étrend-gén interakció legalább részben befolyásolja azt, hogy valaki felnőttként mennyire lesz hajlamos az elhízásra – magyarázta Dr. Ponnusamy Saravanan, diabetológus-endokrinológus klinikai docens a Warwick Emberi Anyagcsere Kutatás nemzetközi szimpóziumán az eredményeket ismertetve. – A méhen belüli élet tehát kritikus lehet a felnőttkori egészségi állapot szempontjából. A Warwick zsírsejtek működésével kapcsolatos vizsgálata azt mutatta ki, hogy a mikrotápanyagok egyensúlyának megbomlása befolyásolja azt, ahogyan ezek a sejtek az energiát felhasználják.”
„A kutatások még zajlanak, a következő fázis jövő év elején veszi kezdetét, de minden arra utal, hogy több megelőző intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, a társadalombiztosítás költségei pedig csökkenjenek” – tette hozzá Dr. Ponnusamy Saravanan, diabetológus-endokrinológus klinikai docens.