A Bristol Egyetemen készült tanulmány szerint az utolsó három hónapban már indokolt napi kétszáz kalóriával többet fogyasztani, de ez a mennyiség is csak egy gyümölcssalátának, egy joghurtnak vagy egy cukormentes müzlinek felel meg.
Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban ismertetett tanulmány szerint azok a nők, akik a javasoltnál többet híztak terhességük során, tizenhat évvel később háromszor nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak. Ugyanakkor azok, akiknek egészséges mértékben gyarapodott a súlya, sokkal kevésbé híztak el később.
A tanulmány szerzője, Dr. Abigail Fraser szerint az eleve túlsúlyos kismamák hajlamosabbak terhességük során is többet enni a kelleténél, ami később komoly gondokhoz vezethet, ezért szükséges lenne a terhesgondozás során is jóval nagyobb figyelmet szentelni a várandós anyukák súlygyarapodására. Már csak azért is, mert az anyai túlsúly a magzatra nézve is különféle veszélyekkel fenyeget.