2024. Július 18. csütörtök
A migrénes fejfájástól szenvedő nők változásokat tapasztalhatnak fejfájásaik mintájában a terhességük alatt. Sokan például a várandósság alatt ritkábban tapasztalnak migrénes rohamot.

„Ha valaki migréntől szenved, nagy az esélye annak, hogy a terhessége alatt a migrénes rohamok ritkulnak” – állítja Dr. David Dodick, az Amerikai Migrén Alapítvány elnöke és az arizonai Mayo Klinika professzora. „A kutatások azt mutatták, hogy a terhességük előtt migréntől szenvedő nők 50-80 százaléka tapasztalhatja a migrénes rohamok ritkulását, különösen a második és harmadik harmadban, valószínűleg az ösztrogénszint növekedése következtében.” Az új tanulmány szerzői azt is hozzátették, hogy azok a nők, akik a menstruációval összefüggő migrénben szenvednek, különösen nagy valószínűséggel tapasztalhatják a migrénrohamok ritkulását a terhesség alatt. Dodick ugyanakkor azt is elmondta, hogy az is előfordulhat, hogy néhány nő, akinek még soha nem volt migrénje, éppen a terhesség alatt tapasztalja élete első migrénes rohamát. Sőt, egyes nők, akik terhességük előtt is tapasztaltak migrénes fejfájásokat, a terhességük alatt súlyosabb rohamokon eshetnek át.

Egyes migrénes nők a terhességi szövődmények kockázatainak is ki lehetnek téve. Az egyik kutatás például azt mutatta, hogy a migrénben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak a vérerekkel összefüggő szövődményeket, alvászavarokat és fokozott testsúlynövekedést a terhesség alatt. Dr. Sheena Aurora, a Stanford Egyetem neurológusa szerint ezért a migréntől szenvedő nőknek érdemes fontolóra venniük a terhesség olyan aspektusait, amelyeket a migrén befolyásolhat. Arról is érdemes megkérdezniük kezelőorvosukat, hogy érdemes-e, és ha igen, milyen migrén elleni gyógyszert szedjenek a várandósság időszakában.


Forrás: Medipress
2015. 06. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés