2024. Július 22. hétfő
A reggeli -  A koffein -  A cipőnk -  A hitelkártya -  Monitor és képernyő
Telente legtöbbünkre jellemző, hogy úgy érezzük, energiakészleteink végére értünk. Ilyenkor folyton csak krumplit ennénk, bort innánk, és fel se kelnénk egész nap. A nappalok rövidek és sötétek, a szezonális depressziótól kimerültek vagyunk, a kanapé pedig jobban csábít, mint a fagyos utca.

Orvosi segítségért folyamodhatunk akkor, ha a téli energiakrízist betegség okozza, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység vagy a cukorbetegség. Egyéb esetekben azonban nincs szükség másra, csak életmódváltásra. „A magasabb energiaszinthez meg kell szabadulnunk attól, ami kiszipolyoz bennünket, és étellel, természetes fénnyel, szeretettel, kiegészítőkkel és társasággal kell pótolnunk” – mondta el Frank Lipman, New York-i orvos, akinek a kimerültség kezelése a szakterülete.

Lássuk, mi szívhatja ki az energiánkat, és mivel hozhatjuk be a lemaradásunkat Lemerült energiakészlet

A reggeli

Lemerít: Egy tál cukrozott gabonapehely, egy fánk vagy más péksütemény löketszerűen növeli az energiaszintünket, de ha nem veszünk magunkhoz fehérjét, ebédidőben már alig vonszoljuk magunkat. A szénhidrátok – különösen a finomítottak – nagyon hamar lebomlanak. A vércukorszint az egekbe szökik, az agyban pedig leáll az orexin termelése, mely felelős az éberség érzetéért – mondja Jack Challem táplálkozástudományi szakértő.

Feltölt: Együnk fehérjét, hasznos zsiradékokat és némi szénhidrátot a vércukorszint szinten tartása érdekében. Kóstoljuk meg a tojásrántottát teljes kiőrlésű kenyérrel, a zabpelyhet joghurttal, egy maroknyi magvat; esetleg omlettet sajttal, paradicsommal és gombával. Néha megteszi egy turmix savóporral és mandulatejjel, árulta el Lipman, melyben a banán helyett kipróbálhatjuk az avokádót is.

A koffein

Lemerít: Amerika kedvenc kábítószerétől alaposan a hátsónkra csüccsenhetünk délutánra. Az ún. energiaitalok és -ételek pedig valójában kimerültséget, idegességet, álmatlanságot, fejfájást és más tüneteket okozhatnak. Ez azért van, mert a koffein nem több energia előállítására ad utasítást a DNS-nek, hanem az idegrendszert aktiválja, mely folyamat energiát emészt fel. Blokkolja továbbá az adenozin-receptorokat. Napközben azért kell elegendő adenozint termelni, hogy este el tudjunk aludni. Ha délben megiszunk egy csésze kávét, negyedrészének hatása még éjfélkor is megmarad.

Feltölt: Ha nem tudunk róla teljesen lemondani, akkor a tea- és kávéfogyasztást csökkentsük napi 3 csészére (200-300 gramm koffein) – javasolja Nadine Saubers, a kimerültséggel kapcsolatos megbetegedések szakértője. Álljunk át a zöld teára. Abban is van ugyan koffein, de annyira egészséges, hogy elnyomja ezt a kevés negatív hatást. A ginszengtea is csodálatos hatású lehet. Kerüljük a koffein- és cukortartalmú ételeket és italokat, ezek csak látszólag pótolják az energiát. Ha délután 3 körül lefejeljük az íróasztalt, inkább rágcsáljunk el egy marék mogyorót vagy mandulát – a diófélékben a fehérjék, rostok és egészséges zsiradékok egyedülálló kombinációja található meg.

A cipőnk

Lemerít: Az emberi test mozgása lett teremtve. Minél többet mozgunk, annál több energiát termel. Bár a magas sarok vonzó lehet a szemnek, viselője inkább megkíméli magát attól, hogy sétálgasson, vagy lépcsőket másszon. „Még egy könnyű 30 perces séta is növeli az energiatermelő mitokondriumok számát és hatékonyságát – mondta Woodson Merrell orvos. A testmozgás olyan, mintha bedugnának a konnektorba – energiát termel (feltéve, hogy nem visszük túlzásba).”

Feltölt: Vegyük le a cipőnket, és ugráljunk le-föl három percen át. Érzi, ahogy áramlik az energia? Ha nem tud megválni a tűsarkaktól, akkor tartson az asztala alatt egy pár kényelmes papucsot. Az orra legyen inkább kerek, mint hegyes. Minél több anyag van az oldalán, annál jobb.

A hitelkártya

Lemerít: A pénzügyi helyzet az egyik legfőbb stresszforrás, mely a kimerültség általános oka. „A stressz, de főként az, ahogy viszonyulunk hozzá, az egyetlen igazán átható faktor, mely meghatározza az energiaszintünket” – írta Merwell. Ha szabályozni tudjuk a stressz-szintünket, „elképesztő változás állhat be az energiaszintünkben, így kisebb a veszélye annak, hogy megbetegszünk.”

Feltölt: Sok kultúrában a légzés jelenti az energiát. Merrell szerint ha csak egyetlen módszert választhatnánk, az a „légzésszünet” lenne. Üljünk egyenes háttal, feszítsük hátra a vállunkat. Négy számolásra lassan lélegezzünk be, hogy a hasfalunk feszüljön. Egy számolásra álljunk meg. Hat számolásra lélegezzünk ki, közben lazítsuk el a hasfalat. Tartsunk egy számolásnyi szünetet, majd ismételjük meg az egészet négyszer.

Monitor és képernyő

Lemerít: Az emberek fényérzékenyek, akár a falevelek. „A televízió ragyogó fénye meggátolja a melatoninszintünk emelkedését, mely szükséges az alváshoz. A testünk így azt hiszi, hogy még mindig nappal van” – mondta Lipman. Ha nem tudjuk becsukni a szemünket, akkor bizony kifáradunk.

Feltölt: Ha beleveszünk a hálózat sűrűjébe, legkésőbb este 10-kor kapcsoljuk le a tévét. Ugyanekkor kapcsoljuk ki a mobiltelefont, számítógépet, hasonló eszközöket. „Ha muszáj elérhetőnek maradnia, akkor tartsa a lehető legtávolabb a fejétől” – javasolja Lipman.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés