2024. Július 22. hétfő
Kik isszák? -  Sok a tévhit
Sok a tejjel kapcsolatos tévhit a magyar lakosság körében annak ellenére, hogy évi 68,9 literes fogyasztásunkkal még mindig valóságos „tejnagyhatalomnak” számítunk – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet országos felméréséből.

A viszonylag magas tejfogyasztás ellenére, amellyel például a magyar népesség megelőzi az osztrákokat és az olaszokat, az elmúlt 4 évben 3 százalékkal csökkent a tejfogyasztás – emelte ki Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője.

tej

Kik isszák?

A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készült felmérés szerint a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, de csak 41 százalék minden nap. A népesség 4 százaléka allergia vagy más betegség miatt nem iszik tejet. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya. A rendszeres – legalábbi heti egyszeri – tejfogyasztók körében felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak.

Sok a tévhit

A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták – a gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak.

„Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabb a lakosság: például abban, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. E kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada vélte, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, s ugyanennyi a bizonytalanok száma” – fogalmazott Sánta Zoltán.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetének dietetikusa a tévhitekről beszélve kiemelte: a lakosság 47 százaléka véli, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlan maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el.

A megkérdezettek 82 százaléka véli a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben a házi, kimért tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tébécé kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.

A felmérést 2010 áprilisában végezték 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával; célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt.


Forrás: MTI
2010. 05. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés