A kutató 957 ötvenöt éves és annál idősebb kínai személyt kísért figyelemmel és megállapította, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak teát, akár 50 százalékkal is csökkent a demencia kockázata, és ez az arány még nagyobb, 86 százalék volt azok körében, akik az Alzheimer betegségre hajlamosító APOE e4 nevű gént hordozták magukban.
Mit lehet kezdeni a bőrhibákkal? > > >
A vizsgálat során az is kiderült, hogy teljesen mindegy, milyen teát fogyaszt az ember, az lényeg, hogy tealevélből készüljön az ital.
Agyfiatalító elmediéta, meglepő és tanulságos> > >
Feng Lei úgy véli, a teafogyasztás pozitív hatása a tealevelek bioaktív összetevőinek – például a katekinnek, theaflavinnak, thearubiginnak és L-theaninnak – köszönhető, ezek ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek, és így megvédik az agyat az ér- illetve idegkárosodásoktól. A vizsgálat további részleteiről a The Journal of Nutrition, Health & Aging című lap decemberi számában olvashatnak az érdeklődők.