2024. Július 18. csütörtök
Az időskorban jelentkező szemproblémák közül az egyik leggyakoribb a köznyelvben szürkehályognak nevezett elváltozás, amely fokozatos látásromlással jár, mert a lassú folyamat során a szemlencse anyaga elszürkül, fényáteresztő képessége romlik. Kezelése csak műtéttel lehetséges, amely ma már a legmodernebb, legkíméletesebb lézeres technikával is elérhető.

szurkehalyog

A szürkehályog orvosi megnevezése a „cataracta” görög szóból származik, amely vízfüggönyt, vízesést jelent. Ez jól kifejezi a betegség lényegét, hiszen a beteg látása ahhoz hasonlóan korlátozódik, mintha egy esőmosta ablakon vagy vízfüggönyön keresztül nézne át. Nem a szem elé húzódik tehát átlátszatlan hályog, hanem magának a szemlencsének az anyaga változik meg, a benne lévő fehérjék egy része kicsapódik, elszürkül, fénytörési tulajdonságai megváltoznak. A tünetek nem drámaian jelentkeznek, sokáig alig vehetők észre. A lassú (hosszú évekig tartó) folyamat során a látásélesség, a színérzékelés egyre romlik, a beteg egyre kevésbé képes az apró részleteket megkülönböztetni, így olvasni is, később pedig, kezeletlenül hagyva, előrehaladott állapotban gyakorlatilag teljesen elveszti a látását.

Született, szerzett is lehet

A szürkehályog kialakulásának okát máig nem sikerült pontosan tisztázni. Létezik veleszületett formája is, de többségében inkább az idősebb korban alakul ki. Genetikai örökségként egyes családokban gyakrabban fordul elő. A szakemberek összefüggést fedeztek fel az ún. szabadgyökök szervezetben való megjelenése, egyes gyógyszerek tartós szedése, a szemet ért nagyobb UV-, röntgen- és infravörös sugárzás és a szürkehályog megjelenése között. Egyes káros szokások is elősegíthetik, így a vitaminokban szegény, egyoldalú, kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a dohányzás is hozzájárulhat. Más betegségek, anyagcsere-, illetve hormonális zavarok, szemészeti elváltozások kísérője is lehet.

Megoldás: a szemlencse cseréje

A szürkehályog gyógyszeresen nem kezelhető, csak műtéttel hozható helyre. Évtizedek óta végzik ezt a beavatkozást, amelynek lényege, hogy bemetszik a szaruhártyát, eltávolítják az elöregedett szemlencsét, majd szövetbarát anyagból készült műlencsével helyettesítik. Korábban ezt a műtétet csak akkor végezték, amikor a szemlencse már teljesen elszürkült, „idősült”, így a betegeknek ekkora már korlátozott volt a látása. Kezdetben a műtét nagyobb (közel egy centiméteres) szaruhártya-bemetszéssel járt, így varratokra is szükség volt, ami az esetleges szövődmények lehetőségét is megnövelte. Ezek elkerülésére a páciensnek néhány napot kórházban kellett töltenie. Ma már ezek a műtétek, a legkorszerűbb ultrahangos és újabban már a lézeres technika segítségével gyakorlatilag ambuláns, egynapos műtétként végezhetők, sem altatásra, sem varratra nincs szükség. A beavatkozáshoz a szaruhártyán ejtett metszés hossza ma már kevesebb, mint három milliméter, ezen a résen keresztül ultrahangos készülékkel „cseppfolyósítják” és szippantják ki a szemlencse belsejét, majd az épen maradt tokjába helyezik bele a műlencsét. Ennek anyaga és kialakítása is sokat fejlődött az utóbbi években. Ma már multifokális műlencséket is gyártanak, amelyek képesek alkalmazkodni a nézett tárgy távolságához, alakjukat szükség szerint változtatják a szemizmok mozgásának megfelelően, így a műtét után nem lesz szükség szemüvegre sem. Maga a beavatkozás fájdalommentes, félóráig sem tart, helyi érzéstelenítésben, altatás nélkül végzik. A páciens néhány óra pihenés után haza is térhet, sem betegállományra, sem szokott tevékenységeinek korlátozására nincs szükség.

Forradalmian új megoldás – Lézeres szürkehályogműtét

Már Magyarországon is elérhető a forradalmian új lézeres szürkehályog-műtét, melynek során az orvosok precíziós lézersugarat használnak, hogy megkönnyítsék az elszürkült lencse eltávolítását és előkészítsék az új, műlencse beültetését. Az új lézer rendkívül pontos kivitelezést tesz lehetővé, miközben minimimálisra csökkenti a szükséges ultrahang energia mennyiségét és a szövődmények lehetőségét. A sebész képességeit a lézer számítógép-vezérelt pontossága és megbízhatósága teszi teljessé. A lézeres eljárás forradalmian új megoldás a szürkehályog sebészetében. A femto lézerrel végzett beavatkozások gyorsabb, pontosabb és kiszámíthatóbb kezelést nyújtanak, így kiváló látásélmény és gyorsabb gyógyulás előnyét élvezhetik a páciensek A lézerrel végzett műtét során még az astigmia (belső szemtengelyferdülés) is korrigálható.

Keresse fel az Optimum Látásjavító Lézerközpontot, és tudjon meg többet a lézeres szürkehályog-műtét előnyeiről!


Forrás: Vital
2014. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés