2022. Január 22. szombat

A növényi szterolokról eddig azt tartották, hogy hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Egy finn tanulmány azonban felfedte, hogy ezek az anyagok kockázatosak is lehetnek, ugyanis hozzájárulhatnak az aortabillentyű-szűkület kialakulásához.


A 65 év felettiek kb. 2%-át, a 85 évnél idősebbeknek pedig 5%-át érinti az aortabillentyű-szűkület (aortasztenózis), melynek oka az, hogy a koleszterin felhalmozódik az aorta és a bal kamra közötti szívbillentyűben. Ez akadályozza a vérkeringést, így a szívre nagyobb terhelés hárul.

szív, szterolok, aortabillentyű-szűkület

A növényi szterolok meggátolják a koleszterin felszívódását, ezért a zöldségekben gazdag étrend és/vagy a szteroltartalmú étrendkiegészítők gyakran használatosak a magas koleszterinszint csökkentésére. Bár a növényi szterolok maguk gyengén szívódnak fel, mégis bekerülhetnek a szervezetbe. Satu Helske és munkatársai ezért azt vizsgálták, hogy felhalmozódhatnak-e az aortabillentyűkben.

A kutatók súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek vérmintáit, illetve szívbillentyű-műtéten átesettek billentyűit vizsgálva megfigyelték, hogy a növényi szterolok felhalmozódhatnak az aortabillentyűkben, a vérben található szintjüknek megfelelő arányban.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hasznos növényi szterolok végső soron növelhetik az aortabillentyű-szűkület kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a téma további kutatásokat igényel, például annak megállapítására, hogy az étkezési szterolok, illetve a táplálékkiegészítő termékek hatása eltérő-e.


Forrás: Medipress, /Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés