2024. Július 17. szerda
Proksa Szandra, a 2005-ös évi Miss Universe Hungary szépségverseny győztese, természetes szépsége ellenére nem futott be számottevő karriert a modellvilágban. A szakma visszásságát kicsit csalódottan szemlélő Szandra a győzelme óta is megőrizte báját és tökéletes formáját. A karrierje ilyetén fordulásáról és szépségének titkáról exkluzív beszélgetésben vallott nekünk.

Proksa Szandra

- Hogyan kezdődött a karriered a szépségiparban és mit értél el?

- Több szépségversenyen indultam. Először kisebbeken, például voltam megyei szépségversenyen a Somogy-ország szépén, aztán egy kisebb balatoni versenyen, amely egy országos modellverseny volt és utána kerültem a Miss Universe Hungary szépségversenyre, amit sikerült is megnyernem 2005-ben. Ez azzal járt, hogy kimehettem Bangkokba (Thaiföld) egy hónapra a világversenyre, ahol jótékonykodtunk, készültünk a show-ra és különböző rendezvényeken vettünk részt, például az AIDS-világnap alkalmából rendezett eseményen.

- Magyarországon mit jelentett a 2005-ös győzelmed? Például milyen nyereményeid voltak?

- Kisebb ajándékokat kaptam, mint például tévé, dvd-lejátszó, de kaptam egy éves ingyenes fogorvosi ellátásra jogosító utalványt is. Emellett ingyen járhattam fodrászhoz is egy darabig, de olyan, hogy esetleg kaptunk volna egy kocsit, vagy akár egy lakást, hát sajnos ilyesmi nekem nem járt.

- Egy ilyen győzelem elvileg előre vetít egy komoly modellkarriert. Milyen szerződéseket kaptál a szépségkirálynői koronád mellé?

- Külföldön ez valóban komoly karrierrel jár, de itthon már szinte minden második nap szépségversenyeket rendeznek, és gondolom emiatt kicsit elértéktelenedett ez a verseny, így itthon nem várható különösebb előrelépés ezen a pályán. Manapság már azt se tudni, melyik lány melyik versenyen lett szépségkirálynő, és sajnos a Miss Universe Hungary megnyerésének se lett különösebb értéke. Pedig anno ez egy nagyon nagy jelentőségű verseny volt, amire mindenki odafigyelt. De az is benne van, hogy itthon nincs a szépségipar ezen részének olyan nagy kultúrája, mint külföldön.

- Hogyan készültél fel a versenyekre?

- Jelentősebb felkészülésekre nem volt szükségem, hiszen amúgy is rendszeresen sportoltam. Elsősorban futottam és edzőterembe jártam, de a felkészülés mindössze annyit tett ki, amit a verseny általában magával vonzott. De sose kellett fogyókúrázni, vagy drasztikusabban diétázni. Szerencsés alkat vagyok.

- Mennyire változtatta meg az életed, hogy győztél a szépségkirálynő-választáson?

- A verseny után annyiban, hogy többet jártam fel Siófokról Budapestre, amiből végül felköltözés lett. Sok embert megismertem, de jelentősebb változást nem hozott az életemben. A szépségkirálynői győzelmem után abban bíztam, hogy néhány évig bent tudok maradni a modellvilágban és meg is tudok belőle élni, de ez nem jött össze. Volt ugyan néhány lehetőség, amivel természetesen megpróbáltam élni, de sajnos rengeteg olyan volt, amit vissza kellett utasítanom. Több lehetőség lett volna férfimagazinoknál, ha levetkőzöm, mert így kerülhettem volna címlapra, de mivel ezeket visszautasítottam, kikerültem a körből és többet nem hívtak. Tehát azzal, hogy visszautasítottam egy-két olyan felkérést, ahol le kellett volna venni mindent, sikerült kigolyóznom magam a szakmából. Én maximum a fürdőruhás fotózásig voltam hajlandó elmenni, de ez kevésnek bizonyult. Akik manapság gyakori szereplők a médiumokban azok a playmate-ek, de mögöttük egy sokkal profibb menedzsment áll, akik jobban tudják a lányok jövőjét egyengetni. Nem beszélve arról, hogy minden bizonnyal sokkal bevállalósabbak, mint amilyen én voltam. Így könnyebben eladható a szépség. Egy playmate érdekesebb, mint mondjuk egy „mezei” szépségverseny győztese. Az én karrierem sajnos nem futotta ki magát, de már nem is helyezem a modellszakmára a hangsúlyt. Az önmenedzselés szinte lehetetlen ismeretségek nélkül, a modellügynökségek meg nagyon telítettek, így esélytelen a továbblépés.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés