2024. Július 18. csütörtök
Dr. Alpár Alán, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es online szemeszterének tizedik előadását, amelyben szó esett a különböző agyterületek szerepéről és funkciójáról, a közöttük zajló kommunikációról és annak hibáiról.

Dr. Alpár Alán előadása elején elmondta, munkája során molekuláris mechanizmusokkal foglalkozik, és az agyban zajló folyamatokat igyekszik figyelemmel kísérni. Bemutatta, hogy a szorongás kialakulásakor az információ milyen utat jár be az agyunkban, milyen tevékenységek milyen agyterülethez köthetőek.

Az agykérgi funkcionális hálózatok működését is ismertette, kiemelve a végrehajtással, a pihenéssel kapcsolatos hálózatot, és a kiemelésért, összpontosításért felelős hálózatot, amely választ a különböző feladatok közül.

Az agykéreg a perifériás jeleket specifikus érzésekké alakítja, melyekre kognitív választ ad: ezek a válaszok az egyén várakozásainak, elvárásainak és szociális környezetének megfelelően születnek – hangsúlyozta dr. Alpár Alán.

Az érzelmi állapotot több tényező befolyásolja, egyebek mellett például a szaglás is – tette hozzá. A kutatások kimutatták, hogy a depressziós emberek agyának működésében a kiemelő és a magára figyelő rendszer között erős a kapcsolat, a kivitelezésért felelős rész pedig elhanyagolódik – olyannyira, hogy az agyi állomány is megváltozik – fejtette ki dr. Alpár Alán.

Az előadásban szó esett még egyebek mellett a stresszre adott reakció hormonális és agyi vonatkozásairól, a stressz következtében működésbe lépő, a sejtek szintjén végbemenő folyamatokról, a stresszreakciót be- illetve kikapcsoló sejtekről, és a molekuláris kutatások, kísérletek eredményeiről.

Dr. Alpár Alán: A szorongás neurobiológiai alapjai előadás megtekinthető itt>>


Forrás: semmelweis.hu
2023. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés