2021. Május 09. vasárnap
Neurológiai vizsgálatok tanúsága szerint a rendszeresen szoláriumozók agyában hasonló folyamatok zajlanak le a mesterséges UV-fény hatására, mint amilyenek a kábítószerfüggők esetében.

Az ultraibolya-sugárzás öregíti a bőrt és növeli a rosszindulatú bőrdaganatok kockázatát, a szoláriumszalonok száma mégis folyamatosan növekszik – írta tudományos dolgozatának összefoglalásában Byron Adinoff, aki munkatársaival a legkorszerűbb technikával mérte szoláriumozók agyában a különböző agyterületek véráramlását.

szolárium, függőség

Ideggyógyászok már sok vizsgálatban kimutatták, hogy az agyszövet bizonyos területei „önjutalmazók”, és bizonyos kielégülés esetén ezeknek az agyterületeknek a véráramlása fokozódik. A véráramlás mérése különösen a szenvedélyes függőség jelzésére alkalmas: ezek a területek aktiválódnak, ha az alkoholista italhoz jut, vagy a kábítószerfüggő drogot vesz magához.

A Dallasban dolgozó kutatócsoport vizsgálatában átlagosan 31 éves, legalább tíz éve szoláriumozó önkéntesek vettek részt, akik részletes kérdőívet is kitöltöttek arról, mennyire szeretnének akkor éppen napozni, és mikor vágynak még további ultraibolya-sugárra.

A résztvevők agyi örömközpontjai napozás közben igen erős aktivitást jeleztek. A kutatók semleges fénysugárzással is megismételték a mérést, de a vizsgált személyek agya annak ellenére érzékelte a különbséget, hogy szemmel nem volt látható eltérés: miután valódi UV-fényt kaptak, nem vágytak további szoláriumozásra, az UV-mentes fény után azonban igen.

A tanulmányt a kábítószerekkel foglalkozó legismertebb szakfolyóirat, az Addiction Biology közölte.


Forrás: MTI
2011. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés