Sabina Sieri és munkatársai közel 48 ezer felnőtt vizsgálata alapján megállapították, hogy a legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél 2,24-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet fogyasztják. A legveszélyesebbnek a nagy glikémiás indexű szénhidrátok bizonyultak (A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.)
A férfiaknál nem volt kimutatható ilyen összefüggés. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.
A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a szénhidrátban gazdag étrend emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát. A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre: nagyobb glikémiás indexű ételek nagyobb terhelést, a vércukorszint kiugrását okozzák – olvasható az Archives of Internal Medicine című szaklapban.