Az Aszalt Gyümölcs és Olajos Mag Egyesület 30. világtalálkozóján ismertetett kutatási anyag alapján a szakértők úgy vélik, az élelmiszer-ipari hatóságoknak módosítaniuk kellene az egészséges étkezésről szóló irányelveiket és a szárított gyümölcsöket is bele kellene számítaniuk a fogyasztásra ajánlott napi gyümölcsmennyiségbe.
![szárított, aszalt, gyümölcs szárított, aszalt, gyümölcs](https://vital.hu/files/images/i_szaritott-aszalt-gyumolcs.jpg)
„Az aszalt gyümölcsök rengeteg oldható rostot tartalmaznak – nyilatkozta Dr. Daniel Gallagher, a Minnesota Egyetem munkatársa. Glikémiás indexük a friss gyümölcsökhöz hasonlóan alacsony, és nagy szerepet játszhatnak a különböző emésztőszervi megbetegedések megelőzésében.”
Az aszalt gyümölcsök káliumtartalma is magas, és rengeteg vitamint, ásványi anyagot és bioaktív fenolt tartalmaznak – utóbbiak Dr. Arianna Carughi, a Kaliforniai Szárított Gyümölcs Szövetkezet kutatási koordinátora szerint jó hatással vannak szívünkre és segíthetnek megóvni minket a betegségektől, sőt egyes kutatások szerint bizonyos daganattípusok ellen is hatásosak.
A legfőbb ellenérv a szárított gyümölcsökkel szemben azok magas cukortartalma, de a szakértők szerint ha figyelembe vesszük a szárítással együtt járó vízveszteséget, az aszalt változatok semmivel sem tartalmaznak több cukrot és kalóriát, mint a friss gyümölcsök.