2025. Február 07. péntek
A szárított és aszalt gyümölcsök gyártóik szerint tápértéküket tekintve teljesen azonosak a friss gyümölcsökkel, ráadásul könnyebben elérhetőek és tárolhatóak, ezért érdemes lenne őket a frissekkel egyenértékűnek kellene tekinteni.

Az Aszalt Gyümölcs és Olajos Mag Egyesület 30. világtalálkozóján ismertetett kutatási anyag alapján a szakértők úgy vélik, az élelmiszer-ipari hatóságoknak módosítaniuk kellene az egészséges étkezésről szóló irányelveiket és a szárított gyümölcsöket is bele kellene számítaniuk a fogyasztásra ajánlott napi gyümölcsmennyiségbe.

szárított, aszalt, gyümölcs

„Az aszalt gyümölcsök rengeteg oldható rostot tartalmaznak – nyilatkozta Dr. Daniel Gallagher, a Minnesota Egyetem munkatársa. Glikémiás indexük a friss gyümölcsökhöz hasonlóan alacsony, és nagy szerepet játszhatnak a különböző emésztőszervi megbetegedések megelőzésében.”

Az aszalt gyümölcsök káliumtartalma is magas, és rengeteg vitamint, ásványi anyagot és bioaktív fenolt tartalmaznak – utóbbiak Dr. Arianna Carughi, a Kaliforniai Szárított Gyümölcs Szövetkezet kutatási koordinátora szerint jó hatással vannak szívünkre és segíthetnek megóvni minket a betegségektől, sőt egyes kutatások szerint bizonyos daganattípusok ellen is hatásosak.

A legfőbb ellenérv a szárított gyümölcsökkel szemben azok magas cukortartalma, de a szakértők szerint ha figyelembe vesszük a szárítással együtt járó vízveszteséget, az aszalt változatok semmivel sem tartalmaznak több cukrot és kalóriát, mint a friss gyümölcsök.

 


Forrás: Medipress
2011. 06. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés