2024. Május 23. csütörtök
Kínzó kar- és lábfájdalom utalhat a CRPS-re -  Az indokoltnál jóval erősebb fájdalom tünet lehet -  A diagnózis felállítása fél siker
Komoly, krónikus kar- vagy lábfájdalommal küzdenek azok a betegek, akik gyakran hónapokig, évekig nem jutnak pontos diagnózishoz és így kezeléshez sem. Ennek főként az lehet az oka, hogy a komplex regionális fájdalom szindróma ritkán előforduló betegség, ezért a felismerése sem egyszerű. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a komplex kezelés segíthet a rettenetes fájdalmon.

Kínzó kar- és lábfájdalom utalhat a CRPS-re

A komplex regionális fájdalom szindróma (CRPS) egy olyan krónikus, egyre romló betegség, amelynek eddig nem ismert a pontos oka. A feltételezések szerint olyan autoimmun jelenségről van szó, amelynek kapcsán a páciens másképp, többnyire erősebben érzékeli a fájdalmat, mint az indokolt lenne. Egyes teóriák úgy vélik, a gyulladás jelensége lehet az, ami bizonyos változásokat eredményez az agyban, a központi, a perifériás, a szimpatikus idegrendszerben, ami megváltoztatja a fájdalomérzékelést. Ez a fájdalom legtöbbször a karokban, lábakban jelentkezik, de kiterjedhet az egész testre, a belső szervekre is. A főként 40-70 éves korban megjelenő szindrómának két típusa van:

•Az esetek döntő többségében trauma vagy műtét után alakul ki a CRPS, amikor nem sérülnek az idegek. Ezt reflex szimpatikus disztrófia szindrómának is nevezik.
•Jóval kisebb arányban diagnosztizálható a causalgia, amelyet az érintett idegek közvetlen sérülése okoz. Súlyos kar- és lábfájdalom

Az indokoltnál jóval erősebb fájdalom tünet lehet

Mindenképpen feltűnő jel, ha egy sérülés után, például egy bokaficamnál olyan komoly, égő jellegű fájdalom jelentkezik, amit maga a sérülés nem indokolna. A fájdalom ráadásul gyakran nem csak az érintett testrészre korlátozódik, hanem kiterjed. Előfordulhat például egy megvágott ujj kapcsán az egész végtagban érzékelhető egy erős, akár elektromos sokkhoz hasonlatos érzet. Az is gyanús jel lehet, ha az adott testrész túlérzékennyé válik, vagy a páciens úgy érzi, minta megbénult volna. Vannak olyan általánosabb jelek is, amelyekből gyulladásra lehet következtetni:

•Megváltozik a bőrszín, akár foltok, csíkok is megjelenhetnek a felszínén.
•Megváltozik a bőr hőmérséklete, textúrája.
•Ödémásodás, izzadás jelentkezik.
•Nehézkessé válik az adott izmok mozgatása.
•Merevvé, fájdalmassá válik a környékbeli ízületek munkája.
•Extrém esetben abnormális pozícióba ragadhat be a végtag, esetleg remegés is megjelenik.
•Végső soron más neurológiai tünetek is jelentkezhetnek, mint például inkontinencia.

A diagnózis felállítása fél siker

- A komplex regionális fájdalom szindróma diagnózisát egyáltalán nem könnyű felállítani – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Szükség van egy nagyon alapos kikérdezésre, a legapróbb tünet feltérképezésére és nagy valószínűség szerint bizonyos diagnosztikai eljárásokra is. Szóba jöhet az ultrahang, MRI, röntgen és a laborvizsgálat is, amellyel az esetleges gyulladás, fertőzés jelei után kutatunk. Ha végül kiderül, hogy valóban CRPS-ről van szó, jön a másik kérdés: a kezelés. Úgy gondolom, hogy egy ennyire összetett problémát csak összetett módon lehet gyógyítani, tehát karöltve a neurológussal, immunológussal, pszichológussal, gyógytornásszal és a gyógyszeres kezelés mellett próbálkozni kell a fizikoterápia különböző formáival, lágylézer kezeléssel, neurálterápiával, orvosi kollagén- és egyéb injekciós kúrákkal. Annak pedig, aki nyitott rá, nem csak a nyugati orvoslás eszközeit érdemes felajánlani, de akár az orvosi akupunktúrát is, amellyel mind fizikai, mind mentális-pszichés síkon tudunk segíteni. A legfontosabb, hogy a páciens higgyen benne, hogy megszabadulhat a kínzó panaszaitól, amit sokan talán hipochondriának vélnek, holott látnunk kell, hogy a nehezen behatárolható tünetek valódi szenvedést okoznak.
Forrás: FájdalomKözpont
2024. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés