2025. Január 15. szerda
Hiába táplálkozik egészségesen az, akit egy átlagos nap során komoly stresszhatások érnek: az Ohio State University friss kutatása szerint a stressz miatt nem képes fogyni sok nő.

A Molecular Psychiatry című szaklapban publikált friss kutatás szerint stresszes időszakban teljesen mindegy, hogy vékony csirkemellet fogyasztunk vagy éppen rántott húst eszünk két marokra, a szívünk ugyanolyan terhelést kap, ráadásul a fogyás esélye is kisebb. „Kutatásunk arra mutat rá, hogy a szervezetünk stresszreakciója igenis hatással van az ételre, amit elfogyasztunk. Teljesen mindegy, hogy a nők mit ettek, stressz esetén a gyulladás igen jelentős volt, ami kedvező körülménye a diabétesz kialakulásának” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Dr. Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio State University munkatársa.

A felmérés során a szakemberek 38 mellrákból kigyógyult nőt és 20 egészséges nőt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 53 év körül alakult. A nőket két csoportra osztották: voltak, akik zsíros reggelit kaptak, míg a többiek egészséges, telítetlen zsírsavakkal készült ételekből válogathattak.

A nők nem tudták, hogy mivel készült a reggelijük, amikor a szakemberek a napi stressz szintjét is felmérték esetükben. Sokan igen komoly stresszfaktorral küzdöttek: demens szülővel, beteg gyerekkel és egyéb problémákkal. Ezután vérvételre került sor, amely azt térképezte fel, hogy a gyulladásnak milyen jelei mutathatók ki a szervezetben. Kiderült, hogy a stresszmentesen élő nők, akik az egészséges reggelit kapták, a gyulladásnak legfeljebb alacsonyabb szintjét mutatták, azok, akik viszont stresszes körülmények között éltek, hiába ettek bármit is, a gyulladás igen jelentős volt a szervezetükben. „Ez az, aminek hatására nem csak a szívbetegség és a diabétesz kockázata magasabb, de egyúttal fogyni is lényegesen nehezebb” – teszi hozzá a kutatást vezető szakember.


Forrás: Medipress
2016. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés