Amerikai kutatók egy több éven át zajló országos felmérés adatait vizsgálva arra a felismerésre jutottak, hogy a sószegény étrend összefüggésben lehet a szívbetegségek kialakulásával.
A szívbetegségek egyéb rizikófaktorainak (pl. dohányzás, cukorbetegség) kizárása után a kutatók azt találták, hogy azok szenvednek a legnagyobb arányban szívbetegségekben, akik a legkevesebb sót fogyasztják. Körükben a szívbetegségek előfordulásának valószínűsége akár 80%-kal is magasabb lehet.
Dr. Hillel W. Cohen, a Yeshiva Egyetem Albert Einstein karának munkatársa, a kutatás résztvevője szerint nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az alacsony sótartalmú diéta önmagában rossz hatással van a szívre. A kutató megkérdőjelezi a gyakorlatot, amikor egészséges emberek számára javasolják a sófogyasztás korlátozását, különösen, ha az enyhébb változtatások semmilyen hatást sem váltanak ki. „Miért kell arra kérni őket, hogy ne egyenek sót, különösen, ha normális a vérnyomásuk?”
Eddig a szívbetegség megelőzésére a sófogyasztás csökkentését javaslók azzal érveltek, hogy a magasabb nátriumfogyasztás összefüggésben van a magas vérnyomással. „Sok tanulmány foglalkozott ezzel a kapcsolattal, de ha alaposabban megnézzük a számokat, az átlagos vérnyomás-eltérés kapcsolata az alacsony nátriumbevitellel nem igazán jelentős.” – mondja Cohen.
A már meglévő betegség lehet az egyik faktor – állítja Howard Sesso, bostoni docens. Szerinte mindent egybevéve a sófogyasztás veszélyei továbbra sem egyértelműek. „A normális vérnyomású betegek továbbra is fogyaszthatnak sót, de mértékkel, szem előtt tartva, hogy az étkezés teljes egésze számít.”