2024. Október 08. kedd
Az Indianai Egyetem munkatársai már korábban –PET-vizsgálat segítségével – megállapították, hogy csupán a sör íze elég ahhoz, hogy a sörivók fejében dopamin szabaduljon fel: akkor is, ha csak egyetlen korty, alacsony alkohol tartalmú sör elfogyasztásáról van szó.

Az új felmérésben a szakemberek fMRI-vizsgálat segítségével figyelték meg, hogy mi is történik az agyban, amikor kedvenc sörünkből kortyolunk. A kutatás során 28 sörissza férfi vett részt, akiknek életkora 22-26 év között alakult, és heti 16±10 italt vesznek magukhoz átlagosan.

Ez a vizsgálat is azt mutatta, hogy a kedvenc sör megkóstolása (szemben a más italéval) az agy ún. ventrális striatumának jobb oldalából váltott ki válaszreakciókat. Amikor erre sor került, az alanyok maguk is arról számoltak be, hogy jobban kívánják a sört. A szakemberek szerint mindez azt mutatja, hogy a ventrális striatum fontos szerepet játszik a függőségek kialakulásában.


Forrás: Medipress
2016. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés