2024. Július 18. csütörtök
Már azelőtt agyműködési rendellenességek figyelhetőek meg, hogy valakinél kialakulna a betegség – állítják a szakemberek.

A Yale Egyetem munkatársai korábban már rávilágítottak, hogy a skizofrénia összefüggésben áll a thalamus és az elülső lebeny közötti összeköttetések megváltozásával. A thalamus az agy reléközpontja, az elülső lebeny pedig az elvont gondolkodásban érintett. Jelen vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezek a változások már a skizofrénia kialakulása előtt megjelennek. Ez segíthet a népesség egy százalékát érintő súlyos mentális betegség diagnózisában. „Eddig nem tudtuk, hogy a megfigyelt változások a kórkép következményei-e, a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek, vagy pedig valamilyen más tényezőnek tudhatóak be” – magyarázta a kutatást vezető Alan Anticevic pszichiáter az egyetem sajtóközleményében. „Kimutattuk, hogy ugyanezek a rendellenességek már azoknál is megfigyelhetőek, akiknél csak a betegség növekedett kockázata áll fenn” – tette hozzá a tudós. A tanulmány a JAMA Psychiatry című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg augusztus 12-én.

A skizofrénia általában a kamaszkor utolsó éveiben, illetve fiatal felnőtteknél jelentkezik, ám a pácienseknél gyakoriak az olyan figyelmeztető jelek, mint a paranoia vagy a hangok hallása. A mostani kutatásnál 243 olyan embert vizsgáltak meg, akiknél korai figyelmeztető jeleket észleltek, illetve 154 egészségeset, majd két éven át figyelemmel kísérték őket. További kutatás szükséges annak a megállapítására, hogy ezek az agyi változások okozzák-e a skizofréniát – figyelmeztetnek a szerzők.Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés