2024. Július 20. szombat
A női nemi szervek az anatómiai adottságaik miatt jóval sérülékenyebbek, mint a férfiaké. Sok nő küzd hüvelyi problémákkal, amelyek nemcsak az általános közérzetére, hanem a szexuális élete minőségére és egészségi állapotára is kihatnak. Nézzük, melyek a leggyakoribb hüvellyel kapcsolatos problémák, és mit tehetünk ellenük!

sch-fertőzés

A hüvelyszárazság

Gyulladásos betegségek tüneteként, egyes gyógyszerek mellékhatásaként is előfordul, de elsősorban a változó korba lépett nők problémája. A klimax, a menopauza idején ugyanis a hormonháztartás változásai sokféle hatással vannak a női szervezetre. Többek között a hüvely fala vékonyabbá, rugalmatlanabbá válik, a vérellátása romlik, a nyálkahártyák nedvességtermelő képessége csökken. Ez egyrészt védtelenebbé teszi a hüvelyt, hiszen a termelődő nyák (és az azon megtelepedő, javarészt tejsavbaktériumokból álló hüvelyflóra), óvja az esetleges kórokozóktól, másrészt a hüvely szárazsága a szexuális életben is nehézséget okozhat, a közösülést fájdalmassá teheti. A hüvely nedvességének helyreállításáról, védelméről így tehát mindenképpen ajánlatos gondoskodni!

A hüvelygyulladás legfőbb tünete, a folyás

Van, amikor nem a nyáktermelődés elapadása, hanem éppen a szokatlan bősége, változása okoz panaszt. A hüvelyi folyást a legtöbb felnőtt nő már megtapasztalta életében legalább egyszer, de akár többször is. Ilyenkor az amúgy átlátszó, színtelen, szagtalan, kis mennyiségű hüvelyváladék színe, állaga megváltozik, fehér, sárga, esetleg szürke vagy zöldes színű lesz, nyúlóssá vagy túróssá válik, és jellegzetes, kellemetlen illata is lehet. Ezt a jelenséget a leggyakrabban valamilyen fertőzés miatti hüvelygyulladás okozza. Kialakulhat bakteriális, gombás és vírusfertőzés során egyaránt, leggyakrabban bélbaktériumok, sarjadzógombák és herpeszvírusok váltják ki. A kórokozók érkezhetnek kívülről is, fokozza a kockázatot például a gyakori partnerváltás, vagy a partner kezeletlen fertőzöttsége, ivarszervi gyulladása, fertőzött vízben való fürdés is. Emellett okozhatja a szervezetben élő kórokozók aktivizálódása is, ha a hüvely védelmi rendszere meggyengül, a mikrobiológiai egyensúlya felborul. A hüvelyfolyást a fertőzésforrások kerülésével, a hüvelyi nyálkahártya egészségének helyreállításával, és az immunrendszer hatékonyságának elősegítésével szüntethetjük meg. Szükség lehet a kezelés mellett a hüvelyi flóra természetes egyensúlyának probiotikumokkal való helyreállítására is. A homeopátia eszköztárából a megfelelő Schüssler-sók segíthetnek.

A hüvely egészségének sói

A gyulladásos reakciók kezdetén, amikor még nem tapasztalunk váladékot, de már érezzük a kellemetlen tüneteket, a Schüssler-sók közül a Nr.3. Ferrum phosphoricum D12 Schüssler-féle só alkalmazása javallt: az első két órában negyedóránként szopogassunk el egy tablettát, majd áttérhetünk a napi 3x1 tbl. adagolásra.

A következő stádiumban, amikor a váladék színe fehéres, állaga nyúlós, tapadós, a Nr.4. Kalium chloratum D6 tabletta napi 3x1 alkalmazása enyhíthet panaszainkon.

Emellett előfordulhat, ún. vizes folyás, ilyenkor a Nr.8. Natrium chloratum napi 3x1 tbl. alkalmazása javallt, melyet a Schüssler-kúra ideje alatt, akár a napi folyadék mennyiségben is feloldhatunk és a nap folyamán elkortyolgathatjuk.


Forrás: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés