2024. Június 22. szombat
Azt hihetnénk, hogy az előre megmosott, fogyasztásra kész saláták a legjobbak a gyors és egészséges étel elkészítéséhez. Pedig a szakértők szerint a zacskós saláták klórban úsznak, és fogyasztás előtt újra alaposan meg kellene mosni ezeket.

Joanna Blythman most megjelent Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets (Ezt nyeld le: az élelmiszeripar legsötétebb titkainak feltálalása) című könyvében fellebbenti a fátylat az élelmiszeripar trükkjeiről, és a címkék valódi jelentéséről. A szakértő szerint a legbiztonságosabb módja a saláta elfogyasztásának az, ha saját kezűleg megmossuk a zacskós salátát, vagy nem kész salátát vásárolunk, és így mossuk meg otthon. Ennek az az oka, hogy a víz, amelyben a kész salátákat megmossák, gyakran porított vagy folyékony gyümölcssavakat tartalmaz a baktériumok elszaporodásának megakadályozása érdekében. Ráadásul fertőtlenítőszerként klórt is hozzáadnak a vízhez, hogy tisztán és kórokozóktól mentesen tartsák. Ez azonban azzal a hatással is jár, hogy csökkenti az élelmiszer tápértékét. Könyvében Blythman az élelmiszeriparban alkalmazott titkos összetevőkre is kitér, amelyeket általában fel sem tüntetnek a címkéken. Sokuk a technológia fejlődésének köszönhető, de céljuk az, hogy a valódi összetevőket helyettesítsék, és még olcsóbbá tegyék a végterméket.

2007-ben egészségügyi szakértők már felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyasztásra kész termékek, például a saláták, a szalmonella és az E. coli fertőzés veszélyével járnak. John Threlfall, a brit Health Protection Agency (HPA) egészségügyi szerv mikrobiológusa arra szólította fel a vásárlókat, hogy ne higgyenek a csomagoláson szereplő feliratoknak, és mindig mossák meg a tartalmukat fogyasztás előtt, mert egyre inkább terjednek a kész salátákkal és gyógynövényekkel összefüggésbe hozható szalmonellás fertőzések. Egy másik szakértő, Hugh Pennington, az Aberdeeni Egyetem mikrobiológia professzora pedig arról számolt be korábban, hogy az előre felvágott, csomagolt salátákban lévő bizonyos baktériumokat nem lehet teljesen kiirtani.


Forrás: Medipress
2015. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés