2024. Július 22. hétfő
A salátákban lévő zöldségek rengeteg fontos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, de a megfelelő típusú és mennyiségű salátaöntet nélkül alig élvezhetjük ezek előnyeit – állítják amerikai kutatók.

A Purdue Egyetem szakemberei vizsgálatuk során önkénteseknek olyan salátákat adtak, amelyeket telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó öntetekkel készítettek el, majd vérvizsgálattal mérték a zsírban oldódó karotinoidok (lutein, likopin, béta-karotin, zeaxantin) felszívódását. Ezek a karotinoidok számos krónikus és degeneratív betegség, köztük a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések és a sárgafolt elfajulás (orvosi szóval makuladegeneráció) kockázatát is csökkentik.

olaj, saláta

A Molecular Nutrition & Food Research online kiadásában ismertetett eredmények azt mutatták, hogy az egyszeresen telített zsírokban gazdag öntetek esetében volt szükség a legkevesebb zsírra a legtöbb karotinoid felszívódásához, míg a telített zsírt és többszörösen telítetlen zsírt tartalmazó öntetek esetén több zsírra volt szükség ugyanilyen szintű előnyös hatás eléréséhez.

„Ha valóban ki akarjuk használni a zöldségek és gyümölcsök jótékony hatását, megfelelően kell párosítani a zsírtartalmú öntetekkel – magyarázta Mario Ferruzzi, a kutatás vezetője. – Ha zsírszegény öntettel készült salátát fogyasztunk, kevesebb kalóriát viszünk be, ugyanakkor elveszítünk valamennyit a zöldségek jótékony hatásából.”

Ez alapján a repce- és az olívaolaj alapú öntetek segítik a leginkább a karotinoidok felszívódását, vagyis ezek az olajok hasznosak lehetnek azok számára, akik alacsonyabb zsírtartalomra törekednek, de maximálisan ki akarják használni a friss zöldségekben lévő karotinoidok által nyújtott előnyöket.


Forrás: Medipress
2012. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés