2021. Május 13. csütörtök
Rocksztárnak lenni veszélyes: a bulizással, drogokkal és alkohollal tarkított életmód valóban önpusztító lehet, sokan nem érik meg a békés öregkort. Angol kutatók most adatokkal is alátámasztották, hogy a könnyűzene sztárjai bizony korábban halnak, mint a közönséges földi halandók.

A liverpooli John Moores Egyetem kutatói 1050, észak-amerikai és európai művész életét és halálát vizsgálva azt állapították meg, hogy azok az átlag népességhez viszonyítva kétszer nagyobb eséllyel halnak meg túl fiatalon. A vizsgált művészek közül 1956 és 2005 között 100 hunyt el, az amerikaiak átlagosan 42 évesen, de az európaiak esetében az átlagéletkor még alacsonyabb, mindössze 35 év volt. A halálesetek negyedéért hosszú távú drog- és alkoholproblémák voltak felelősek, melyek közvetve vagy közvetlenül például az egyaránt 27 évesen elhunyt Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain és Jimi Hendrix halálában is közrejátszottak.

rocksztár popsztár sztár korai halál

A korai halálozásra a felívelő karrier elején a legnagyobb az esély: a kutatók megállapítása szerint a híressé válás utáni első öt év a legveszélyesebb e szempontból – erre ismét példa lehetne a fenti névsor.

A New Musical Express című zenei szaklap hírszerkesztője szerint a probléma jórészt annak köszönhető, hogy amíg sok zenész karrierje első éveiben azzal küzd, hogy valahogy megéljen, amikor végre összejön a hőn áhított sztárrá válás, rendszerint mindent nagyon gyorsan megkap. Ezt pedig a legtöbben nem tudják kezelni, ráadásul nincs semmilyen kontroll, és egy olyan kultúrában, mely dicsőíti a túlzó magatartást, ez komoly problémákat szül.

Ha a sztárrá válás kezdeti időszakát valaki túléli, és még európai is, nem számít a terhelt ifjúkor: az adatok szerint a híressé válás utáni 25 évben az európai rocksztárok várható élettartama már megfelel nem híres kortársaikénak. Az észak-amerikai sztárokról ugyanez már nem mondható el, körükben később is magasabb a halálozások aránya.

A szerencsés kivételek úgy tűnik, nyugdíj helyett is inkább maradnak a zenélésnél, pl. a Rolling Stones tagjai, vagy Iggy Pop a fiatalkori kicsapongások ellenére a sokadik iksz után is elég egészségesek energikusak ahhoz, hogy világ körüli turnékon szórakoztassák a közönséget.

Hogy ki mit művel magával, elméletileg magánügy, mindaddig, amíg nem milliók, és ezzel együtt sok gyerek által is rajongott hírességekről van szó: a liverpooli felmérést végző kutatók szerint a zeneiparnak komolyan kell vennie a sztárok problémáit, főleg a drogokat illetően, hiszen az Egyesült Királyságban minden tizedik gyerek álmodik arról, hogy popsztár legyen. Márpedig sokkal inkább jó példákra és pozitív egészségügyi üzenetre van szükség, a kutatók szerint azonban mindez addig nem lesz lehetséges, amíg a rajongók azt látják, hogy a sztárimázs nélkülözhetetlen velejárója a rizikós életmód és a kábítószer-használat.


Forrás: BBC, ljmu.ac.uk
2007. 09. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés