2025. Július 14. hétfő
Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik -  Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?
A hipoglikémia egy szakkifejezés az alacsony vércukorszintre utal. Ilyenkor az érték 3,3 mmol/l alá esik. A reaktív hipoglikéma pedig azt a jelenséget írja le, amikor a vércukorszint étkezés után néhány órával esik le, és kellemetlen tüneteket, akár rosszullétet okoz.

Az étkezés utáni rosszullét a vércukorszint esés miatt jelentkezik

Az étkezés után 2-4 órával bekövetkező reaktív hipoglikémia oka, hogy a szénhidrátokban gazdag étkezés után felgyorsul az inzulin hormon kiválasztása, ami a vércukorszint csökkentéséért felelős Gyakran ennek hátterében inzulinrezisztencia áll. Ilyenkor a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatásával szemben, mert a szervezet több inzulint fog termelni. Jórészt az étkezés a közvetlen kiváltó ok, de a már kezelt cukorbetegeknél az is előfordulhat. Ennek oka lehet:

● A szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során.
● A szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása.
● A szokásosnál több fizikai aktivitás vagy edzés.
● Alkoholfogyasztás.
● Hasmenéssel járó betegségek.
● Ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze.
● Időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás

Az inzulin vagy más gyógyszer dózisának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy kikerülhető legyen a vércukorszint esés. Ugyanakkor Porochnavecz doktornő szerint nem csak cukorbetegeknél figyelhető meg ez a jelenség, aminek a pontos okai sokszor nem tisztázottak, de mindenképp kapcsolatban van azzal, mikor és mennyit eszik az illető.

Reaktív hipoglikémiát okozhatnak:

● Más jellegű betegségek, állapotok is, mint például az alkohol függőség.
● Bizonyos műtétek (mint a testsúlycsökkenést célzó bariátriai eljárások).
● Az öröklődő anyagcsere rendellenességek.
● Bizonyos típusú daganatos betegségek.

A reaktív hipoglikéma tünetei az alábbiak lehetnek:

● erős izzadás,
● remegés,
● zavartság, kábultság,
● erős éhségérzet, édesség utáni sóvárgás,
● gyors pulzus,
● gyengeség érzés,
● irritáltság, feszültség,
● fejfájás.

Ha van lehetőség vércukorszintmérésre, egy-egy ilyen hipoglikémiás epizódnál a vércukorszint 4 mmol/L alá esik. Ilyenkor a legfontosabba gyors vércukor rendezés.

Mit lehet tenni a reaktív hipoglikéma esetén?

- Az enyhébb rosszulléteknél a legsürgősebb teendő, hogy kb. 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot kell elfogyasztani, ami rövid idő alatt megemeli a vércukorszintet (szőlőcukor, cukros üdítő). Ez 15-20 perc alatt javulást eredményez. Ha mégsem megy 4 mmol/L fölé a vércukorszint, ismét együnk, együnk valamilyen keményítő tartalmú szénhidrátot fehérjével együtt, hogy stabilizáljuk a normál vércukorszintet. Megfelelő lehet két zabkeksz vagy egy szeletteljes kiőrlésű kenyér sajttal, húsfélével – ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa. - Ha valaki azt tapasztalja, hogy többször előfordul vele a reaktív hipoglikémia, mindenképpen jeleznie kell azt a diabetológusnak, részben, hogy ellenőrizhető legyen a rendelt gyógyszerek dózisa, részben, hogy felfrissítsük a megfelelő étrendre vonatkozó szabályokat.

Így kell felépíteni az étrendet, hogy megelőzhető legyen a vércukorszint esése

● Együnk rendszeresen kis adagokat

A napi három főétkezés és két kisétkezés hozzájárul a stabil vércukorszinthez és elejét veheti annak, hogy egyszerre többet együnk. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk gyors és mikor lassú szénhidrátokat.

● Számoljuk a szénhidrátot

Reggel, este 30 gramm délben 50 g, kisétkezésnél 20 gramm szénhidrát az az átlagos mennyiség, ami mellett csökken az inzulinkiválasztás növekedésének, és így a hipoglikémia kialakulásának rizikója. Ugyanakkor ezt mindenkinél személyre kell szabni.

● Válasszunk alacsony glikémiás indexű szénhidrátot

A szénhidrátok eltérő sebességgel szívódnak fel. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztásával az étkezések során lelassítható az evés utáni vércukorszint emelkedés, ami segíthet megelőzni vagy csökkenteni a reaktív hipoglikémiás epizódokat.

● Együnk fehérjét

A napi 70-100 gramm fehérje (hús, sajt, tojás, hal, babfélék, diófélék) fogyasztása segít megőrizni az izomtömeget és eltelít, ezért érdemes az étkezés elején enni.

● Együnk több rostot

A rostban gazdag ételek lassabban jutnak el a gyomorból a vékonybélbe. Ez segíthet késleltetni az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, csökkentheti az inzulinelválasztást, és ezáltal csökkentheti a reaktív hipoglikémia kockázatát.

● Igyunk tudatosan

Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt. Az együttes evés és ivás ugyanis felgyorsíthatja az étel kiürülését a gyomorból a vékonybélbe, ami a vércukorszint gyors emelkedését és az inzulin gyors elválasztását okozhatja.
Forrás: Cukorbetegközpont- Prima Medica
2025. 07. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés