A toxikológusokból, kémikusokból és orvosokból álló tudóscsoport tagjai állítják, hogy a termó poharak előállításánál használt sztirol emberek esetében karcinogénként viselkedhet. "Ugyanakkor fontos észben tartani azt is, hogy ez a mostani vizsgálat csak kockázatfelmérésként értelmezhető - nyilatkozta Dr. Janes Henney, a kutatásért felelős tanács vezetője - Bár tudományos magyarázattal alá tudjuk támasztani, hogy a sztirol kapcsolatba hozható a rákos megbetegedésekkel, más magyarázat is szóba jöhet. Elképzelhető például, hogy egyéb tényezők is szerepet játszanak a jelenség kialakulásában. A kutatási eredményeink figyelmeztetnek, hogy ez az anyag komoly gondokat okozhat, de további vizsgálatokra van szükség annak kiderítésére, hogy pontosan mekkora mennyiségben és milyen módon jelent veszélyt a sztirol."
Az Amerikai Kémiai Tanács korábban már többször védelmébe vette a sztirolt. Állításuk szerint a polisztirol poharak és más ételhordók már közel 50 éve használatban vannak, és eddig semmi nem mutatott arra, hogy rákkeltő hatásuk lenne. Pár hónappal ezelőtt azonban brit kutatók is felvették a sztirolt annak a 170, az élelmiszeriparban alkalmazott veszélyes kémiai anyagnak a listájára, amin a potenciálisan rákkeltő anyagok szerepelnek. Az Élelmiszer-csomagolási Fórum szakértői szerint a mérgező anyagok az élelmiszereken keresztül könnyen bejuthatnak az emberi szervezetbe, ahol aztán génhibákat okozva daganatos betegségeket válthatnak ki. A mostani kutatás részletes leírása a Food Additives and Contaminants című tudományos szaklapban olvasható.