2024. Július 24. szerda

Válogat a rák szegények és gazdagok között

rák, melanoma, mellrák, tüdőrák
1 . oldal
A rák általánosságban bárkit érinthet, egy brit kutatás szerint azonban míg a méhnyakrák és a tüdőrák elsősorban a szegényebbek körében gyakori, addig a mellrák és a melanoma a gazdagabbak betegsége.

Dr. Lorraine Shack és kollégái az Egyesült Királyság Rákkutatási Adatbázisának 1998-2003-as adatait vizsgálták meg háromszázezer beteg esetében, elsősorban az életkor és a társadalmi helyzet függvényében.

rák, melanoma, mellrák, tüdőrák

A rosszindulatú melanoma és a mellrák elsősorban a tehetősebbek körében fordul elő. A kutatók szerint a gazdagabb nők általában később szülik meg első gyermeküket, kevesebb gyermeket vállalnak, és gyakrabban részesülnek hormonterápiában, mint a szegényebbek. Ezek a tényezők pedig mind hozzájárulhatnak a mellrák gyakoribb előfordulásához.

A melanoma gyakoribb előfordulására ebben a szociális csoportban részben a szoláriumozás és a külföldi nyaralások során szerzett leégések adhatnak magyarázatot. „A szolárium egyre népszerűbb itt Angliában, elsősorban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.”

A tüdő- és méhnyakrák főként a szegényebb néprétegek betegsége. A magasabb számban előforduló tüdőrákos esetekért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé, mely a betegség kialakulásáért 80%-ban felelős. A gazdagabb néprétegekbe tartozók általában 65 éves koruk előtt felhagynak a dohányzással, ez pedig jelentősen csökkenti a tüdőrákra való hajlamukat. A kevésbé tehetősek azonban csak igen ritkán szoknak le a dohányzásról.

A kutatók szerint a szűrővizsgálatok ingyenessé tétele, és a megelőzési programok helyi igényekhez való igazítása lehetne a megoldás a különböző szociális rétegek daganatos betegségeinek csökkentésére.


Forrás: Medipress
2008. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés