2024. Július 24. szerda
A ráksejtek egyik szervről a másikra terjedése (metasztázis) jelenti a rákgyógyászat egyik legnagyobb kihívását, melynek megértéséhez fontos lépést tettek brit kutatók, akiknek sikerült a rák terjedésében kulcsszerepet játszó két folyamat pontos működését.

A legtöbb halálesetet a rákbetegek esetében az áttétek képződése okozza. Dr. Victoria Sanz-Moreno és Chris Marshall professzor kutatásai szerint a folyamat a ráksejtek alakváltó képességének köszönhető, melyért két fehérje állandó versengése felelős.

rák, áttét

„A ráksejtek ennek az alakváltó képességüknek köszönhetik, hogy bárhova képesek eljutni a szervezetben. A melanoma (egy igen agresszív bőrrákfajta) sejtjei például igen gyorsan képesek kör alakjukból hirtelen megnyúlni, és hosszúkás alakra váltani. Ezek a különböző alakok jelentősen megkönnyítik a rákos sejtek terjedését. A kör alakú forma például különösen alkalmas a véráramban való túlélésre.” – írták a kutatók a Cell című szakfolyóiratban.

A kutatók elsősorban melanoma sejteket vizsgáltak. Bár a melanoma az egyik legritkább bőrrákfajta, késői felismerés esetén szinte biztosan halálos. Évente közel 160 ezer új melanomás esetet regisztrálnak világszerte.

„Bár eddig is tisztában voltunk vele, hogy a rákos sejtek képesek az alakváltásra, az ebben a folyamatban kulcsszerepet játszó folyamatok ismeretlenek voltak – nyilatkozta Dr. Victoria Sanz-Moreno. – Most azonban ezek feltárásával reméljük, új terápiás módszereket dolgozhatunk ki rákos betegek részére.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés