2024. Július 24. szerda
A legfontosabb tumormarkerek -  Laborkisokos
A laborvizsgálatok, köztük az ún. tumormarker-vizsgálatokkal, a rák esetében is a legfontosabb vizsgálati eljárások közé tartoznak. Eredményük felhívhatja a figyelmet daganat jelenlétére, kiújulására, segítheti a diagnózist, a kezelés meghatározását és eredményességének ellenőrzését. Kisokosunk segítséget nyújt a laborleletek értelmezéséhez.

Az egyéb okból elvégzett rutin laborvizsgálatok során fény derülhet olyan eltérésekre – például a fehérvérsejtszám vagy a vérsüllyedés-sebesség eltérésére –, amelyek utalhatnak rákbetegségre; az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a tökéletes eredmények ellenére a szervezetben rosszindulatú daganat alakult ki.

Igen nagy jelentősége van a laborvizsgálatokon belül a tumormarker-vizsgálatoknak, amelyek során olyan anyagok, ún. tumormarkerek jelenlétét és szintjét mérik a vérben és/vagy a vizeletben, amelyek jellemzően daganat meglétekor jelennek meg a szervezetben, vagy ilyenkor megnő koncentrációjuk.

Ezek az anyagok többnyire fehérjék; némelyikük csak egy adott ráktípusra jellemző, mások több daganat esetében is kimutathatók, és vannak olyanok is, amelyek más betegségekben is előfordulnak – azaz egy-egy eltérés a laborleleten nem feltétlenül jelent rákot. A laborvizsgálatokat önmagukban nem is elegendők a diagnózis felállításához, de irányt mutathatnak a további vizsgálatokhoz, és fontos segítséget jelentenek a daganatterápia eredményességének monitorozásához, valamint a daganat kiújulásának meghatározásához.

Daganatos laborkisokos

A legfontosabb tumormarkerek

Tumormarker megnevezése  Férfi
 AFP  hererák, májrák májrák, petefészek eredetű csírasejtes tumor
 CA 125 májrák petefészekrák, méhnyakrák, méhdaganat, májrák
CA 15-3 emlőrák emlőrák
 CA 19-9 vastagbéldaganat, gyomordaganat, hasnyálmirigyrák vastagbéldaganat, gyomordaganat, hasnyálmirigyrák, méhnyakrák, méhdaganat, petefészekrák
 CA 50 gyomor-bélrendszeri daganatok  gyomor-bélrendszeri daganatok
 CA 72-4 tüdőrák, hörgőrák, gyomorrák tüdőrák, hörgőrák, gyomorrák, petefészekrák
 CEA tüdőrák, fej-nyak tumor, húgyhólyagdaganat, vastagbélrák, májrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, pajzsmirigyrák tüdőrák, fej-nyak tumor, húgyhólyagdaganat, vastagbélrák, májrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, pajzsmirigyrák méhnyakrák, méhdaganat, petefészekrák
 HCG hererák, choriocarcinoma, agyalapimirigy-daganat  choriocarcinoma, agyalapimirigy-daganat, petefészek eredetű csírasejtes tumor
 NSE hererák, tüdőrák, hörgőrák, pajzsmirigyrák  tüdőrák, hörgőrák, pajzsmirigyrák
 PSA  prosztatadaganat  

Laborkisokos

Az alábbiakban a legfontosabb tumormarkereket, illetve a daganatok esetében fontos más anyagokat, paramétereket ismertetjük.

AFP (Alfa-fötoprotein)
Normálisan csak a magzatban termelődő, és az anya vérében kimutatható fehérje. Terhességben magzati fejlődési rendellenességek esetében tér el az értéke; eltérése nem várandós felnőtteknél kórosnak minősül.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Hererák, májrák, petefészek eredetű csírasejtes tumor; májbetegségek.

CA 125 (Szénhidrát antigén 125, Carbohydrat antigen)
A magzati korban természetesen is meglévő fehérje normálisnál magasabb értéke felnőtt korban nőknél terhesség, menstruáció esetében is előfordulhat, hátterében állhat daganat és jóindulatú megbetegedések is.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Legtöbbször petefészekrák; valamint méhnyakrák, méhdaganat, májrák; medencegyulladás, endometriózis, májbetegségek, has- és mellhártyagyulladás.

CA 15-3 (Szénhidrát antigén 15-3, Carbohydrat antigen)
Az emlősejtek normál terméke, egy tejzsírban előforduló molekula, amelynek emelkedett szintje betegséget jelezhet.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Elsősorban emlőrák; továbbá máj-, tüdő, prosztata-, méhnyak-, petefészek- és hasnyálmirigyrák. Az emlő jóindulatú elváltozásai, valamint májzsugor esetén is előfordulhat.

CA 19-9 (Szénhidrát antigén 19-9, Carbohydrat antigen)
A gyomor-bélrendszer nyálkahártya sejtjeiben is előforduló anyag, értéke többféle betegség esetében is megemelkedhet.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Hasnyálmirigy-daganat, vastagbélrák, gyomorrák, tüdőrák, epehólyagrák; epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis, májbetegségek

CA 72-4 (Szénhidrát antigén 72-4, Carbohydrat antigen)
Normálisan előfordul a gyomor, a petefészek és a tüdő hám eredetű sejtjeiben. Emelkedett értéke betegségre utal.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Emésztőrendszer daganatos megbetegedései: elsősorban gyomorrák, nyelőcsőrák; valamint nem kissejtes tüdőrák. Májbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, légúti betegségek.

CEA (Carcino-embrionális antigén – karcinómára utaló magzati fehérje)
Magzati korban természetesen meglévő fehérjetípus; normálértéket meghaladó előfordulása felnőttkorban kóros, és sokszor daganatos betegségek esetén jellemző.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Vastagbélrák, emlő-, tüdő-, gyomor-, hasnyálmirigyrák; májbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos eredetű bélbetegség; erős dohányzás.

Cromogranin A
A hormontermelő idegsejtek normál terméke, melynek szintje az ilyen sejtekből kiinduló daganatokban megemelkedik.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Phaechromocytoma (melllékvesevelő-daganat), egyéb neuroendokrin daganatok. Álpozitív érték – amikor nem daganat áll a hátterében – társulhat súlyos magas vérnyomáshoz, veseelégtelenséghez.

Csont alkalikus foszfatáz
A szervezetben igen kiterjedten előforduló enzim csontokban lévő izoenzime.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Csontdaganat, más daganatok csontáttétei; csontbetegségei, mint például Paget-kór (a csontok megnagyobbodásával és deformálódásával járó betegség).

DHEAS (Dihidroepiandroszteron-szulfát)
A mellékvesekéregben termelődő nemi hormon, amelyet elsősorban a mellékvese termel. Nőkben a másodlagos nemi szőrzet kialakításában játszik szerepet.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
A mellékvese jó és rosszindulatú daganatai. Az alacsony szint hátterében a mellékvese csökkent működése állhat.

Fehérvérsejtek
A csontvelőben termelődő, a szervezet immunrendszerének aktív alkotói, funkciójuk az idegen anyagok felkutatása, elpusztítása.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Vírusfertőzés, autoimmun betegség (a szervezet saját maga ellen indított reakciója), kemo- és sugárterápia, mérgezés, bakteriális fertőzés, gyulladás és vérképzőszervi betegségek.

Ferritin
Vas raktározására szolgáló vízoldékony fehérje, mely megtalálható a máj, a csontok, a lép az izmok egyes sejtjeiben és a vérben. A vér ferritintartalma a szervezet vaskészletéről ad tájékoztatást.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Értéke emelkedett lehet tumor, akut gyulladás, fertőzés és fokozott vasraktározási betegség esetén. Értéke csökkent lehet hiányos táplálkozás, csökkent felszívódás, megnövekedett vasigény, emésztőrendszeri vérzés, menstruáció, gyakori véradás, tartós vörösvértest-szétesés esetén.

HCG (Humán coriogonadotrop hormon)
A terhesség során normálisan megjelenő, a méhlepény által termelt hormon, mely nem terhesekben daganatok esetén emelkedhet.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Fokozott értéke: here-, petefészek-, emlő-, és hasnyálmirigy-daganat;csökkent értéke: méhen kívüli terhesség.

Kalcitonin
A pajzsmirigy speciális sejtjei (C-sejtek) által termelt hormon, a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjében játszik szerepet. Legfontosabb hatása, hogy gátolja a csontlebontó sejtek tevékenységét.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Pajzsmirigydaganatok.

Kálcium
A csontokban nagy mennyiségben raktározott ásványi anyag, mely szabad, ionizált formában a szervezet sok sejtszintű folyamatának szabályozásában részt vesz.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Rosszindulatú daganat és csontáttét; a mellékpajzsmirigy túl/alulműködése, D-vitamin-hiány/túladagolás, veseelégtelenség, felszívódási zavar.

MCH (mean corpuscular hemoglobin)
A vörösvérsejt átlagos hemoglobintartalma; értéke a vér hemoglobinkoncentrációjának és a vörösvérsejtszámának hányadosa.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Kemoterápia; krónikus betegségek, vérszegénység, a hemoglobintermelés zavara, májzsugor, folsav- és B12-hiány.

MCHC (mean corpuscular hemoglobin concentration)
A vörösvérsejt átlagos hemoglobinkoncentrációja; értéke a hemoglobin és a hematokrit (a vér alakos elemeinek aránya a teljes vérhez viszonyítva) értékének hányadosa.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Kemoterápia; krónikus betegségek, vérszegénység, hemoglobintermelés zavara, májzsugor, folsav- és B12-hiány.

MCV (mean corpuscular volume)
Átlagos vörösvérsejt-térfogat; értéke a a hematokrit (a vér alakos elemeinek aránya a teljes vérhez viszonyítva) és a vörösvérsejtszám hányadosának 1000-szerese.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Kemoterápia; krónikus betegségek, különböző típusú vérszegénység, hemoglobin (vörösvértest oxigénszállító molekulája) termelés zavara, májzsugor, folsav- és B12-hiány.

Monocita
A fehérvérsejtek egyik fajtája, mely az összfehérvérsejt 1-12%-a. Az idegen anyagok bekebelezését végző fehérvérsejt típus.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Rosszindulatú daganatok; mononukleózis, tbc, malária, májgyulladás, egyes autoimmun betegségek.

Növekedési hormon (GH, Growth Hormone)
Az agyalapi mirigy által termelt, a szervezet növekedéséért és bizonyos anyagcsere-folyamatok szabályozásáért felelős hormon.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Alacsonyabb érték: az agyalapi mirigy hormontermelő szövetét elpusztító daganat; magasabb érték: növekedési hormont termelő daganat. Hiánya gyermekkorban törpe-, túltermelődése óriásnövéshez vezet.

NSE (Neuron-specifikus enoláz)
A cukorlebontásban résztvevő enzim, melynek szintje elsősorban daganatos megbetegedésekben emelkedhet.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Hormontermelő eredetű kissejtes tüdőrák, neuroblasztóma (idegrendszer eredetű daganat), seminoma (a heredaganat egy fajtája); jóindulatú tüdőbetegségek, központi idegrendszeri betegségek.

Prolaktin, laktotróp hormon
Az agyalapi mirigy által termelt hormon, elsődleges szerepe a szülés utáni tejelválasztás megindításában van, de a nemi hormonokkal együtt szabályozza az anyagcserét, növekedést is.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Agyalapi mirigy daganata; anorexia nervosa , hipotalamuszbetegségek, szülés, gyógyszerek, pajzsmirigy-alulműködés, policisztás ovárium szindróma, vese-, májbetegségek, stressz.

PSA szabad (Prosztataspecifikus antigén)
A prosztatasejtek által termelt, fehérjékhez nem kötött fehérje, melynek szintje különböző eredetű prosztatabetegségekben emelkedik.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Prosztatarák; jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatagyulladás; gyógyszerek, fokozott fizikai aktivitás.

PSA totál
Fehérjéhez kötött PSA, melynek szérumszintje arányos a prosztataszövet térfogatával.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Prosztatarák; jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, prosztatagyulladás.

PSA szabad/totál
A szabad és totál PSA vérszintjének hányadosa, mely különböző eredetű prosztatabetegségek elkülönítést teszi lehetővé.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Csökkent értéke prosztatadaganatot valószínűsít.

Renin
Enzim, amely a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS) részeként a verőerek összehúzódását és közvetve a vérnyomást szabályozza.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Mellékvesekéreg-daganat; ismeretlen eredetű magasvérnyomás-betegség, aldoszteron-túltermelés, emelkedett kortizol szinttel járó betegség.

Süllyedés (Vérsüllyedés-sebesség)
Nem specifikus vizsgálóeljárás, amely a vér alakos elemeinek 1 óra alatt történő ülepedését méri. Értékét befolyásolja a vörösvértestek száma, alakja, gyulladásos fehérjék jelenléte, egyéb plazmafehérjék összetétele.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Daganatok esetében gyorsult a süllyedés. Gyulladásos és autoimmun betegségek, vérképzőszervi megbetegedések; terhesség, menstruáció, fogamzásgátló tabletta szedése.

Tireoglobulin
A pajzsmirigy által termelt, a pajzsmirigyhormonok szintézisében szerepet játszó fehérje – e hormonok a tireoglobulinhoz kapcsolódva tárolódnak.
Normálértéktől való eltérése mire utalhat?
Pajzsmirigydaganat; pajzsmirigy-betegségek. Mivel a tireoglobulint a pajzsmirigy termeli, annak kiirtása után szintje mérhetetlenre kell, hogy csökkenjen. Ha mégis mérhető, a kiirtás nem volt teljes. Ha a pajzsmirigy-eltávolítás daganat miatt történt, és szintje emelkedik, akkor ez a pajzsmirigy daganat kiújulására utal.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés