2024. Július 18. csütörtök
A New York-i Weill Cornell Medical College munkatársai a prosztatarák kezelésére egy apró szilikonalapú chipet fejlesztettek, mely képes azonosítani és összegyűjteni a keringésben lévő daganatsejteket.

A GEDI-nek nevezett készüléket áttétes prosztatarák esetén használnák, a keringő daganatsejtek összegyűjtésére és elemzésére, melynek segítségével értékelni lehet a kemoterápia hatásfokát. A módszer kutatási jelentőséggel is rendelkezik, ugyanis a keringő tumorsejtek vizsgálata lehetővé teszi a biológiai jelentőség és az áttétképzés mechanizmusának megértését, így járulva hozzá új gyógyszerek fejlesztéséhez.

Micro chip

Az áttétképzés során a daganatsejtek kiindulási helyükről (a PLoS ONE áprilisi számában megjelent tanulmányban prosztatarákról van szó) más szervekbe terjednek, így hozva létre másodlagos daganatgócokat például a tüdőben, a csontokban, a májban. A daganatos halálozás döntő hányadát nem az elsődleges tumor, hanem az áttét okozza, így különösen fontossá válik a módszer hatékonyságának követése.

Az eszköz működéséhez antitestek kellenek, melyek felismerik a daganatsejtek sejtfelszínén lévő fehérjéket. Ezután a vérminta egy szűrőbe kerül, melyből az eszköz kiválasztja az antitesttel borított sejteket. A daganatsejtek általában nagyobbak, és faluk merevebb, mint a normál sejteknek, így a szűrő a fizikai tulajdonságokat is értékeli. A klinikai tesztelés idén kezdődik el, a kutatók pedig már azon is dolgoznak, miként lehetne emlőrákra, hasnyálmirigyrákra, és petefészekrákra is adaptálnia módszert.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés